Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Slámové víno: Sladká dobrota se blíží

Novosedly /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Část loňské sklizně hroznů stále leží na půdách. Scvrklé bobule brzy poputují do lisů. A výsledek? Slámové víno.

28.1.2009
SDÍLEJ:

Petr Marcinčák z Mikulova kontroluje hrozny, které na půdě haly jeho vinařské firmy v Novosedlech leží už několik měsíců na slámě.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Petr Marcinčák z Mikulova pravidelně kontroluje hrozny, které na půdě haly jeho vinařské firmy v Novosedlech leží už několik měsíců na slámě. Jsou totiž určeny k výrobě slámového vína, které je podobně jako ledové víno výjimečnou lahůdkou.

Marcinčák hrozny zpracuje za několik týdnů. „Teď mají kolem čtyřiceti stupňů cukernatosti, což je dostačující z hlediska zákona, ale naše firma vína dělá, až když dosáhnou zhruba padesáti stupňů,“ vysvětlil zkušený vinař.

„Kdysi někdo tvrdil, že sláma dává vínu speciální příchuť. Ono to tak není a nikdy by tomu tak být nemělo. Vzhledem k tomu, že hrozny leží, otlačí se, proleží a sláma z nich vypije přebytečnou vodu. Umožní tak, aby hrozny dýchaly i zespodu a neplesnivěly. Vyřešil jsem to tím, že hrozny leží na slámě a prodyšné tkanině,“ vysvětlil výrobce.

Zatímco na půdě jeho velké haly budou slaďoučké bobule ještě určitou dobu vyzrávat, jinde už se pustili do lisování. „Bylo to asi před týdnem. Slámového bude zhruba stejné množství jako loni – tedy kolem jednoho tisíce litrů. Tentokrát to byla odrůda Tramín,“ prozradil sklepmistr Zemědělského družstva Sedlec Ctirad Králík.

Slámovku, jak se tomuto přívlastkovému vínu mnohdy zkráceně říká, letos vyrobí i Vinné sklepy Valtice. „Měříme pravidelně cukernatost. Zatím nelze říct, kdy dosáhne optimálního stavu. Lisovat začneme podle toho, jak rychle budou hrozny schnout. Někdy to bylo koncem ledna, jednou i koncem dubna,“ poukázal marketingový ředitel valtické společnosti David Šťastný s tím, že záleží na povětrnostních podmínkách, vlhkosti vzduchu i dalších faktorech.

Udržování hroznů v optimálním stavu, když leží či visí obvykle na půdách, je na celém procesu to nejnáročnější. „Bobulky se časem scvrkávají, protože se z nich vypařuje voda. Problém je v tom, že vinař se musí o hrozny na půdách dobře starat, aby nenahnívaly. Místnost třeba zasíří, aby tím omezil vliv různých plísní. Pokud některé hrozny nahnívají, musí to procházet, vybírat je a dávat pryč, aby nenapadly další hrozny,“ vylíčil hlavní sommelier Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz.

Nakonec záleží také na množství hroznů. Konečná výlisnost totiž není příliš velká. Pohybuje se kolem deseti až dvaceti procent.

Největším producentem slámového vína v České republice, a patrně i v celé Evropě, je Petr Marcinčák. Letos vyrobí z přibližně pětadvaceti tun hroznů různých odrůd přes dva tisíce litrů moštu. Slámová vína vyváží také do zahraničí – například do Ruska, Německa či Polska. Má i vážné zájemce z Číny, kde jsou sladká vína v kurzu.

Cena slámových vín je srovnatelná s ledovými. Obvykle se pohybuje od tří set korun do jednoho tisíce. Někdy tuto hranici i překročí. Záleží na tom, kolik takového vína výrobce má a zda s ním například bodoval na velké soutěži. Pak může zákazník zaplatit za malou láhev slámového vína – obvykle o objemu 0,2 až 0,375 litru – i více než tisíc korun.

Autor: Jiří Ševčík

28.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
24

Třicítky se vrací, víkend bude horký a slunečný

Ilustrační foto
6 9

Írán úspěšně otestoval nosnou raketu, kterou může do vesmíru vyslat satelit

Dánské krby znečišťují ovzduší víc než dieselové motory

Britové se chtějí za třiadvacet let vypořádat s auty na konvenční paliva, řada světových metropolí v dohledné době nepustí do centra dieselové vozy. Dánové ale nyní zjistili, že tolik oblíbené domácí krby zamořují ovzduší v zemi ještě víc než automobilový provoz.

Vandal poškodil fotoobrazy Jadrana Šetlíka v prachatické galerii

/FOTOGALERIE/ Po vandalovi, který poškodil díla Jadrana Šetlíka, vystavené v Galerii Dolní brána v Prachaticích, pátrá policie.

Do Prahy se sjedou legendární Vespy. Sraz ikonických skútrů začíná v pátek

Již tímto pátkem začne v pražském Campu Džbán rojení legendárních „vos“ neboli skútrů Vespa. Italská legenda je už od roku 1946 oblíbeným dopravním prostředkem do měst a Vespa Club Praha pořádá na její počest tradiční setkání majitelů a fandů.

AKTUALIZOVÁNO

Zaorálek: Egypt musí sdělit okolnosti útoku a zvážit odškodnění

Egypt musí sdělit, co přesně se odehrálo předminulý týden na pláži v letovisku Hurgada při útoku, na jehož následky v noci na dnešek zemřela občanka České republiky. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Egypt by podle něj měl rovněž zvážit, zda neodškodní pozůstalé v Česku. Záležitost chce Zaorálek řešit i s egyptským protějškem. Česká republika bude požadovat také záznam z pitvy. Tělo zesnulé by mohlo být převezeno z Egypta začátkem příštího týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení