Víme, že vás drtí krize a chceme vám nějakým způsobem pomoc. To prohlašuje ministerstvo pro místní rozvoj, které v pondělí vládě předložilo seznam nejchudších regionů. Podle ministerstva v nich žije téměř třetina obyvatel České republiky.

„Návrh vymezených regionů zahrnuje obvody 24 okresů a 8 obvodů obcí s rozšířenou působností,“ informoval Deník mluvčí ministerstva Martin Ayrer. Jak uvedl, jedná se o regiony s velkou nezaměstnaností a nízkou životní úrovní.

Obdobné typování problematických oblastí Česka ministerstvo provádělo před několika lety. Současný seznam se oproti tehdejšímu liší v tom, že v něm chybí například okresy Litoměřice či Opava. Nově jsou ale zařazeny okresy Blansko, Česká Lípa či okres Světlá nad Sázavou, který srazila na kolena krize ve sklářství. „Jednu pomoc jsme již od státu obdrželi,“ říká starostka Světlé nad Sázavou Lenka Arnotová.

Které regiony jsou nejpostiženější

„Začátkem ledna nám vláda schválila dotaci 20 milionů na nákup průmyslové zóny,“ dodává. Ale další pomoc podle svých slov uvítá. „Pomohla by nám například nějaká státní zakázka s věrohodným rozpočtem,“ říká starostka města.

V rámci vládní pomoci by do nejpostiženějších regionů měly v průběhu tří let putovat desítky milionů korun, a to formou dotací.

VOJTĚCH JANDA, PAVEL CECHL