Podle materiálu přijde do roku 2021 o práci v hnědouhelném lomu ČSA na Mostecku, kde vláda loni rozhodla o neprolomení limitů těžby, 1769 zaměstnanců. Více než 600 z nich ale může najít práci v jiných těžebních firmách v okolí. Těch, kteří nenajdou práci jinde, bude asi 1145.

Materiál počítá s vytvořením mobilního pracoviště úřadu práce přímo na pracovištích lomu ČSA, podporou rekvalifikací a zmiňuje i příspěvek firmám, které zaměstnají pracovníky dolu ohrožené ztrátou zaměstnání. V úvahu připadají i příspěvky na dojíždění za prací.

Podle předkládací zprávy má MPSV letos na proaktivní opatření v Ústeckém kraji přes dvě miliardy korun z operačního fondu Zaměstnanost. Navržená opatření se ale týkají i resortů průmyslu či místního rozvoje.

Součástí návrhu je i rozšíření kompenzací, které byly schváleny pro horníky z černouhelných dolů v Moravskoslezském kraji. Vláda ale už na začátku října kompenzace pro horníky z hnědouhelných povrchových dolů schválila. Budou ovšem nižší, než se původně uvažovalo. Měsíčně jim má být vyplaceno 5300 namísto 7000 korun. Právě s tím dlouhodobě nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), materiál je tak do vlády předkládán s rozporem.

Vláda před rokem rozhodla, že limity těžby uhlí se na severu Čech prolomí pouze v dole Bílina. V ČSA, kde těží Severní energetická, ovládaná miliardářem Pavlem Tykačem, zůstávají zachovány.