Návrh na snížení ročních poplatků za kmitočty Český telekomunikační úřad (ČTÚ) předložil ministerstvu průmyslu a obchodu již loni na podzim. Nařízení snižuje poplatky v pásmech nad 2,2 GHz o 60 až 80 procent. Dosavadní výše poplatku byla 1600 Kč za kHz, což je u vyšších kmitočtů kvůli neexistující degresi výrazně více než v okolních zemích.

"Přestože dojde ke snížení jednotkových cen kmitočtů, stát podle výpočtů po úspěšně zrealizovaných aukcích na změně vydělá, a to 765 milionů korun za využívání 788 MHz kmitočtů ročně. ČR tedy zvýšila dostupnost kmitočtů, zároveň ale vytvořila podmínky pro jejich efektivní využívání. Na to navazují aukce kmitočtů, s nimiž ČTÚ bude moci začít," řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Kvůli prodlevě při schvalování nové výše poplatků se aukce protáhnou až do příštího roku. ČTÚ chce jednak nabídnout zbylé frekvence pro LTE v pásmech 1800 a 2600 MHz, které neudal v předchozí soutěži, a také počítá s nabídkou kmitočtů v pásmu 3,7 GHz pro vysokorychlostní bezdrátové sítě s vyvolávací cenou 85 milionů Kč. Výstavba sítí založených na technologiích LTE, Wi-Fi nebo WiMAX by měla začít do dvou let od přidělení frekvencí.

ČTÚ v předloňské aukci prodal kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz za celkovou vydraženou částku 8,5 miliardy korun. O2, T-Mobile a Vodafone začaly LTE masivně budovat v roce 2014.