Třicetiprocentní ztráty, drahá voda z podzemí a nízká spotřeba. To jsou podle Vodárenské akciové společnosti důvody, proč je na Blanensku téměř nejdražší voda v republice. Únik vody chtějí vodárny nyní snížit o více než pět procent, na cenu vody to ale pravděpodobně dopad mít nebude.

„Voda je na Blanensku dražší z několika důvodů. Kromě nízké spotřeby má na její cenu dopad hlavně to, že se jedná o podzemní vodu, která je na Blanensku čerpaná ze sto dvaceti zdrojů a to je pochopitelněji dražší než kdybychom brali vodu třeba z nějaké přehrady. O to je ale tady voda kvalitnější, s nadsázkou tak můžeme říct, že cena vody je daň za její kvalitu,“ prohlásil ředitel boskovické divize Vodárenské akciové společnosti Petr Fiala.

Srazit náklady by vodárny nyní chtěly hlavně snížením ztrát vody, která uniká zastaralými vodovodními rozvody. „Na Blanensku dochází kvůli četnosti vodních zdrojů a už nevyhovujícím rozvodům k velkým ztrátám vody, běžně se pohybují kolem třiceti procent. Byli bychom rádi, kdyby se nám ztráty podařilo snížit až pod pětadvacet procent. Na cenu vody by to ale s největší pravděpodobností mít vliv nemělo. Rozhodně není naším cílem, aby lidé platili víc. Že by ale cena klesla, přislíbit nemůžeme. Za něco opravy zaplatit musíme,“ řekl Fiala.

Místa, která potřebují opravit, vodárny momentálně mapují. „Voda uniká hlavně starými ocelovými rozvody a přípojkami. Z nejbližších oprav chystáme například rekonstrukci vodovodu a kanalizace na starém Blansku, výměnu technologie na vodojemu v Klepačově a další místa mapujeme. Je to všechno otázka peněz. Kde uniká například vody za třicet tisíc ročně, nemá v této chvíli, kdy šetříme každou korunu, cenu udělat opravy za deset miliónů,“ vysvětlil technický náměstek divize Pavel Mikulášek.

O tom, jestli si lidé za vodu připlatí, rozhodne Vodárenská akciová společnost v příštím roce. Letos po letech se poprvé cena vodného a stočného nezvyšovala a domácnosti na Blanensku tak už téměř půl roku platí stejně co vloni. 73,43 korun za kubík. Přestože zdražování vody lidi na Blanensku zřejmě v příštích letech nemine, podle odhadů by se její cena mohla vyšplhat až k devadesáti korun, letos ještě můžou ušetřit. Proti plánovanému zdražení se ke konci roku postavil předseda představenstva Svazku vodovodů a kanalizací okresu Blansko a blanenský místostarosta Jiří Crha. Zvyšování ceny v budoucnu ale podle něj bude nutné. „Svazek je k tomu nucen kvůli čerpání evropských i státních dotací na obnovu a modernizaci vodovodní a kanalizační sítě. Nicméně v této době, kdy se lidé potýkají s dopady krize a cena vodného a stočného je již poměrně vysoká, je dobré se zdražením počkat,“ zdůvodnil Crha.

Na vyšší ceně vody na Blanensku se podle vodárenské společnosti odráží také její spotřeba. Lidé šetří a na umývání, povoz domácnosti i zalévání spotřebují vody hluboko pod republikovým průměrem.

„S nadsázkou vždycky říkám, že pokud bychom měli snižovat cenu vody, tak jen v souvislosti se zvýšením spotřeby. Blanensko je z hlediska zdrojů velmi roztříštěný region a o potrubí se musíme starat bez ohledu na to, kolik vody jím proteče,“ dodal ekonomický náměstek divize Viktor Sedlák.

Spotřeba vody na Blanensku rok od roku klesá. Zatímco v roce 1989 to bylo sto padesát litrů vody na den na člověka, nyní je to už jen kolem osmdesáti, sotva šedesát procent celorepublikového průměru. V některých obcích, například ve Křtinách, lidem stačí jen něco přes třicet litrů denně.