V okolí Keblic a Nových Kopist v těchto dnech probíhá závlaha zelných a celerových polí. Labská voda na místní pole stříká čtyřiadvacet hodin denně, přesto už místní zemědělci vyhlížejí déšť.

Rozptyl vody až 70 metrů

„Dešťovou vodu nic nenahradí, je daleko teplejší a přirozenější než voda z Labe,“ říká Vlastimil Uldrych, vedoucí výroby zeleniny Agrokomplexu Bohušovice nad Ohří. Vyprahlé polní lány teď brázdí zavlažovače, každý je sám schopen na jednu otočku pokropit dva hektary půdy, rozptyl vody sahá až do vzdálenosti 70 metrů. Navíc počítače řídí i to, do jaké hloubky bude daná část pole zalita. Bohušovické závlahy mohou pole prolít až do hloubky šesti centimetrů.

„Ale i když zaléváme nepřetržitě, přestává to stačit k tomu, aby bylo vše dostatečně zavlaženo. Spodní vody ubývají a déšť nepřichází,“ dodává Vlastimil Uldrych. Ten přiznává, že výtěžnost vypěstovaných plodin nemusí být taková, jakou by si v místním Agrokomplexu představovali. Půda na polích je podle místních zemědělců od Keblic až po Prosmyky úplně suchá. Pokud by snad závlahový systém na zdejších polích zkolaboval, bylo by to pro zdejší zemědělce zkázonosné.

Voda z Labe proudí kilometry trubek

Vedoucí střediska závlah a energetiky Agrokomplexu Bohušovice Pavel Grund se stará o to, aby kilometry potrubí proudila labská voda až přímo na určité místo. Voda z řeky se čerpá v Prosmykách, odtud putuje do přečerpávací stanice poblíž Siřejovic a následně do rozvodů v polích. „Staráme se o zařízení od Prosmyk, přes Keblice, Čížkovice, Radostice, až po Bohušovice a Brozany,“ popisuje rozlohu zavlažovaného území Pavel Grund z Agrokomplexu. Velká část celého systému pochází ze šedesátých let a dodnes funguje, i když podle Grunda se čas od času objeví nějaká závada.

„Zrovna nyní řešíme nutnou výměnu části přívodního potrubí z prosmycké čerpací stanice. Jelikož se ale jedná o větší sumu, chceme to řešit pomocí dotace,“ mluví Pavel Grund o nutnosti postupné obnovy systému závlah. První závlahy ve zdejších polích byly údajně vybudovány kolem roku 1966, tehdy vznikl první systém u Brňan a Brozan nad Ohří.