Vojákům se platy naposledy zvyšovaly od začátku července, kdy dostali přidáno v průměru sedm procent. Tarify se jim tehdy zvýšily nominálně ve stejné výši jako srovnatelné tarify bezpečnostních sborů, které se procentuálně zvedly o deset procent.

Ještě před červencovým zvýšením se průměrný plat vojáků pohyboval kolem 31 tisíc korun. Podle Českého statistického úřadu byla na konci loňského roku v ČR průměrná hrubá mzda 29 320 korun.

Navržené opatření bude stát ještě letos státní rozpočet celkem 154,3 milionu korun, včetně přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb to bude téměř 210 milionů korun. Příští rok pak stát zaplatí na desetiprocentním navýšení platů vojáků 973,2 milionu korun, respektive 1,3 miliardy korun. Již červencové zvýšení tarifů znamenalo vyšší výdaje státního rozpočtu celkem o 434 milionů korun.

Při závěrečném seskoku osmi parašutistů na Dnech armády na pražské Letné 23. září se jeden z nich netrefil do určeného prostoru a dopadl mezi diváky. Zraněni jsou tři diváci a výsadkář. Na snímku místo nehody.
Stropnický: Seskoky výsadkářů byly po neštěstí na Letné zrušeny

Ministerstvo obrany uvádí v odůvodnění předložení nařízení vlády, že letošní navýšení tarifů vojáků znamenalo pouze vyrovnání na stav před plošných snížením příjmů vojáků v době hospodářské krize. "Ve společnosti však vlivem zlepšeného hospodářského výsledku a ekonomického růstu došlo k reálnému navýšení platů, zatímco vojáci z povolání se teprve v loňském roce dostali se svými příjmy na úroveň roku 2010," uvedlo ministerstvo.

Zatímco například tarif četaře před červencem byl ve výši 23 620 korun, nyní činí 25 280 korun. Od listopadu by měl mít 27 810 korun. Praporčík nyní bere 36.030 korun, po zvýšení bude mít 39 640.

K 1. lednu letošního roku sloužilo v resortu obrany podle armádního webu 23 184 profesionálních vojáků.

Stanislav Štech
Ministr Štech: O ochraně údajů školy poučíme od listopadu