Výbor naopak doporučil navzdory nesouhlasu ministerstva financí vložit do zákona o jednom inkasním místě jiné rozdělení odvodů z loterií. Část výtěžku by měla jít na sport, část na veřejně prospěšné účely a zbytek by měl připadnout obcím. „Prošlo to, že sportovci by měli dostat třetinu z výtěžku, třetina by měla zůstat neziskovým organizacím, postiženým a tak dále a třetina obcím,“ řekl předseda výboru Pavel Suchánek (ODS).

Podotkl, že návrh na zvýšení korporátní daně neprošel o jeden hlas. Pro hlasovali přítomní poslanci VV, ČSSD a KSČM.

Návrh na zachování daňového zvýhodnění stravenek a zrušení daňového bonusu zdůvodňoval Michal Babák (VV) tím, že vládou navrhovaný princip bude mít záporný fiskální dopad, a tím, že stravenky nebo závodní stravování využívá naprostá většina zaměstnanců. Babák po dnešním zasedání řekl, že se o tom ještě bude jednat v koalici.

Dalším návrhem, jenž rozpočtový výbor přijal, se týká zdanění prodeje cenných papírů. Dosud platí daň investor, který akcie prodá do šesti měsíců od jejich nabytí. Vláda navrhuje prodloužit dobu na pět let. Výbor se shodl na jednom roce.

Vládní návrh o jednom inkasním místě, tedy daňová reforma, počítá mimo jiné s rušením různých daňových výjimek a se zrušením takzvané superhrubé mzdy. Má zjednodušit výběr daní.