Kromě pomalejšího čerpání úvěrů způsobilo nižší výdaje i to, že se loni v Česku nestala žádná živelní pohroma, kdy fond poskytuje peníze na opravy bytů kvůli poškození.

"Dalšími důvody byly nižší objem vyplacených dotací a také výrazné úspory v oblasti výdajů na správu fondu a výdajů spojených s realizací programů," píše se ve výroční zprávě SFRB.

Zhruba miliarda korun připadala na běžné výdaje

Téměř 90 procent z této částky šlo na úrokové dotace ze smluv uzavřených v předchozím programu na modernizaci bytových domů Panel. Mezi další výdaje v této kapitole patřily odměny bankám nebo vratky dotací z předchozích let.

Pokud jde o kapitálové výdaje, celkem měl fond loni otevřeno sedm programů na poskytování podpor bydlení formou zvýhodněných úvěrů a záruk.

Téměř 300 miliard korun SFRB poskytl na nízkoúročené úvěry na opravy a modernizace domů v programu Panel 2013+. Následovaly úvěry na výstavbu nájemního bydlení (91 milionů korun) a dotace mladým lidem k úvěrům na výstavbu nebo pořízení bydlení (24 milionů korun).

Letos fond hospodaří s výdaji 2,14 miliardy a s příjmy 917 milionů korun

Miliarda korun je určena na nízkoúročené úvěry fyzickým i právnickým osobám na stavbu nájemních bytů, případně na opravy a modernizace bydlení.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Čtěte také:

Fond rozvoje bydlení bude od příštího roku rozšířený
Fond rozvoje bydlení je zpátky v rozpočtu
Státní fond rozvoje bydlení podle NKÚ neplní své poslání