Cerber je nabízený jako služba. O výnos se poté dělí vývojář aplikace a ten, kdo si u něj kampaň objednal. Cerber používá bitcoinovou měnu, aby se vyhnul sledování, a vytváří pro každou ze svých obětí unikátní peněženku pro příjem finančních prostředků.

Ze všech podobných programů má Cerber výrazně vyšší míru infekce a je ziskovější. Cerber nyní využívá více než 160 aktivních kampaní po celém světě a předpokládané celkové roční příjmy jsou přibližně 2,3 milionu dolarů. Každý den je v průměru spuštěno osm nových kampaní.

"Kybernetické útoky už nejsou výsadou technických odborníků, kteří umí vyrobit své vlastní nástroje. V současné době jsou nabízeny komukoli a mohou být provozovány poměrně snadno. Výsledkem je, že toto odvětví stále dramaticky roste a že bychom měli všichni přijmout dostatečná preventivní opatření a implementovat příslušné ochrany," uvedla manažerka vývoje Check Pointu Maya Horowitzová.

Cerber otevírá dveře dalším hackerům. Umožňuje i netechnickým jednotlivcům a skupinám podílet se na vysoce výnosném obchodu a spouštět nezávislé kampaně s využitím speciálních kontrolních a řídících serverů a pohodlného ovládacího panelu, který je k dispozici v 12 různých jazycích.