Některé předpisy, nařízení či vyhlášky, jimiž jsou zavalení tuzemští podnikatelé, jsou podle nich nesmyslné a zbytečně jim ubírají čas, který by mohli věnovat svému podnikání. Proto se zrodil projekt Absurdita roku 2007. Tuzemští podnikatelé v něm svým hlasováním volí nejabsurdnější podnikatelskou povinnost vůči státu a úředníkům.

O tom, která povinnost nakonec získá titul Absurdita roku 2007, rozhodne hlasování veřejnosti mezi sedmi nominovanými na webových stránkách www.firmaroku.cz a také www.iHNed.cz. Cílem této doprovodné akce letošních soutěží PX Firma roku a Makro Živnostník roku je nejen upozornit na vysokou administrativní zátěž podnikatelů a živnostníků, ale také přispět k jejímu skutečnému snížení.

Po úřadech by měly běhat papíry

“Velké množství potvrzení, výkazů a hlášení, které malí a střední podnikatelé musejí zpracovávat a o jejichž účelovosti a potřebnosti lze vážně pochybovat, je zatěžuje nejen časově, ale hlavně finančně. Pomohla by už jen lepší vzájemná komunikace státních orgánů mezi sebou. Po úřadech by měly obíhat dokumenty, nikoli lidé,“ uvedla k generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Údaje shromážděné ministerstvy dokládají, že zákony a vyhlášky nařizují podnikatelům 2 168 administrativních povinností, které je ročně zatěžují částkou více než 86 miliardy korun. „Podrobný pohled do této analýzy státu ukazuje, že zdaleka ne všechny povinnosti jsou zde podchyceny a správně vyčísleny. Nicméně je dobře, že vůbec něco podobného vzniklo,“ řekla manažerka soutěží Firma roku a Živnostník roku Soňa Kotrbová.

První nominace na Absurditu roku, kterou organizátoři uvádějí, nese název Cizinci na služební cestě. „V případě, že podnikatel zaměstnává pracovníka, který není občanem České republiky, musí oznámit úřadu práce, že tento zaměstnanec odjel na pracovní cestu, pokud tato cesta trvá v rozsahu 7 až 30 kalendářních dnů.

Dobrá rada pro podnikatele proto zní: Ušetříte si jeden papír, pokud cizince vyšlete na pracovní cestu na méně než týden nebo rovnou na více než měsíc,“ zní vysvětlení nesmyslnosti tohoto nařízení. Jedna z dalších nominací se jmenuje Volné pracovní místo a do detailů vysvětluje, jaké administrativní povinnosti na podnikatele padnou, když se mu místo uvolní, i obsadí.