Ovocné stromy letos začaly vegetovat o měsíc dřív než obvykle, chladné a deštivé počasí minulých dnů tento náskok zhruba o polovinu snížilo. Velmi dobře letos proběhlo období květu, které trvalo u jabloní i tři týdny. "Nepřišlo žádné horké počasí, které bývá příčinou rychlého odkvětu," uvedla Homolová.

Mrazy, které poškodily budoucí úrodu v některých lokalitách, přišly na Velikonoce ze čtvrtka na pátek. Neměly však tak velký dopad jako v Čechách. "Na Znojemsku, kde bylo sucho nejhorší, odolávaly stromy mrazu hůř. Hůře dopadly stromy v údolích, kam klesal studený vzduch. Třeba Pomona Těšetice na Znojemsku očekává výpadek v úrodě meruněk až o 70 procent proti průměru," sdělila Homolová.

Naopak v některých místech, kde vzcházející úroda nepomrzla, musejí pěstitelé dělat probírky, aby stromy nebyly extrémně obsypané a ovoce příliš malé. Homolová upozornila, že mráz zapříčinil na některých místech i takovou paradoxní situaci, že ovoce, které bylo do dvou metrů nad zemí, zmrzlo, zatímco v korunách stromů se mu daří dobře.

Rané třešně už za dva týdny

Nejhůře podle ní dopadly meruňky a broskve, naopak jablka odolaly lépe. Špatně dopadly také hrušky. První tuzemské stromové ovoce dostanou čeští spotřebitelé zhruba za dva týdny, a to rané třešně. Pěstitelé však nyní bojují také se strupovitostí jablek, protože udělali už o dva až tři postřiky více, než bývá v tuto dobu obvyklé. Další hrozbou jsou škůdci, především obaleč jablečný.

Proti předchozím letům se nijak výrazně nezměnila struktura sadů. Nadále ubývá broskvoní a višní. Drží se rozloha jablečných sadů a do produkčního období se dostávají v předchozích letech silně rozšiřované sady slivoní.