„Nevíme, jak dál. Přítel pracuje v chrudimském závodě ČKD Kutná Hora a mzda mu odtud chodí se stále větším zpožděním. Teprve teď mu doplatili květen. Místo výplat v termínu posílá firma vždy jen několikatisícové zálohy, ze kterých se ale nedá vyžít. Táhne se to již zhruba rok. Všichni máme nějaké závazky, jak potom můžeme platit například naši pětitisícovou hypotéku? Jedné mé známé už dokonce hrozí návštěva exekutora,“ lamentuje žena, která si nepřeje zveřejnit své jméno kvůli obavám ze ztráty partnerova zaměstnání.

Taková je realita: lidé nechtějí za panujících poměrů na trhu práce přijít ani o to zaměstnání, ve kterém nedostávají včas zaplaceno a raději v sobě stále živí naději, že se karty zase musí jednou obrátit k lepšímu. V takový obrat zřejmě doufá i samotné vedení kutnohorské firmy.

Zaměstnanci se vracejí

Jiří Skýva z personálního oddělení společnosti ČKD Kutná Hora před časem uvedl, že si firma postoje svých zaměstnanců váží.

A z těch, co odešli, se mezitím prý někteří dokonce do firmy vrátili. „Asi zjistili, že je všude chleba o dvou kůrkách a že je někdy lepší se individuálně domluvit na nějakých pravidlech, než sedět na úřadu práce nebo jít do firmy, která vůbec nevyplácí. Naše fabrika dává určitou záruku stability,“ řekl nedávno generální ředitel společnosti Pavel Krenk.