Některé firmy v regionu přestaly svým zaměstnancům vyplácet mzdy. Lidé se v zoufalství obracejí na úřad práce, ale ten s tím nemůže nic udělat. Pomoc tedy hledají u humanitární organizace Člověk v tísni.

„Přišlo si k nám stěžovat několik lidí z Prostějovska s tím, že jim nechodí mzdy a oni neví, jak se k nim dostat,“ potvrdil Richard Kořínek, šéf olomoucké pobočky organizace Člověk v tísni v Litovelské ulici. Zmínil se, že šlo o zaměstnance, kteří obvykle pobírají nadprůměrný výdělek. Odmítl však prozradit, jaké společnosti na Prostějovsku své lidi neplatí. Zdůvodnil to tím, že mezi jejich organizací a klientem je vztah založený na důvěrnosti.

Richard Kořínek si nechal zpracovat právní rozbor. „Možnosti, jak se domoci výplaty, existují. Záleží na konkrétní případu,“ uvedl s tím, že lidé mohou například zaměstnavateli poslat oznámení o okamžitém zrušení pracovního poměru z důvodu nevyplacení mzdy. „To však lze učinit až poté, co uplyne patnáct dní ode dne její splatnosti. Člověk má v tomto případě nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku,“ poukázal Kořínek. Odstupné i dlužnou mzdu je možné vymáhat soudně. „Tedy žalobou či návrhem na vydání platebního rozkazu,“ upřesnil.

Další možností je pak klasická žaloba na zaplacení, respektive platební rozkaz s takzvaným alternativním petitem rozsudku na zaplacení. „Je lepší, když platebnímu rozkazu předchází výzva pracovníka, aby zaměstnavatel dlužnou mzdu vyplatil v nějaké rozumné, například patnáctidenní lhůtě. Jinak že se zaměstnanec obrátí na soud,“ upozornil Richard Kořínek.

Pokud zaměstnavatel nevyplácí mzdy vůbec, a to ani ostatním zaměstnancům, je pravděpodobné, že se ocitl v platební neschopnosti. „V takovém případě, má-li firma alespoň dva věřitele, na ni může zaměstnanec podat insolvenční návrh,“ konstatoval šéf pobočky a pro bližší infomace odkázal na webové stránky insolvencni-zakon.justice.cz/veritel/veritel-novy-zakon.

Mluvčí prostějovského úřadu práce Adolf Tomandl potvrdil, že se s lidmi, kteří tvrdili, že jim zaměstnavatelé nevyplácejí mzdy, setkal. „Náš úřad to ale neřeší, nemá na to pravomoci. Těmito záležitostmi se zabývají soudy,“ konstatoval a odkázal v tomto směru právě na poradenství Člověka v tísni.