"Pokud bychom údaje za první pololetí zdvojnásobili, dostaneme se nad loňskou rekordní hodnotu 43,55 miliardy korun. Ale podzim bývá pro nábytkáře obvykle úspěšnější než zbytek roku. Takže to číslo může být ještě vyšší," řekl Lukeš.

Zatímco výroba by měla být rekordní, prodej by podle Lukeše stále ještě neměl překonat předkrizové hodnoty. Odhad asociace pro letošní rok je zhruba 35,5 miliardy korun. V rekordním roce 2008 to bylo 37,26 miliardy korun. "Pokračuje růst objemu dováženého nábytku. Očekáváme, že letos spotřeba nábytku ze zahraničí vzroste o více než dva procentní body," doplnil Lukeš.

Loni byl podíl dovozu na prodeji 45,4 procenta. Za zvýšením podílu dovezeného nábytku na celkových prodejích podle Lukeše stojí zejména velké specializované nábytkářské obchody. "Nicméně dovážet nábytek se snaží i někteří menší prodejci. Jedná se hlavně o ty, kteří se snaží využívat možnosti internetu," řekl Lukeš.

Dovoz nábytku v prvním pololetí meziročně vzrostl o 14,4 procenta na 8,63 miliardy korun. Největší podíl mělo Polsko, následují Německo a Čína. Polsko společně s Čínou mají dohromady podíl zhruba 45 procent.

Vývoz se meziročně zvýšil o 13,2 procenta na 13,54 miliardy korun. Téměř třetinový podíl má Německo. Následují Slovensko, Francie a USA. "Dá se říct, že dovážíme levný nábytek, hlavně pro obchodní řetězce. Naopak vyvážíme spíše dražší výrobky s vyšší přidanou hodnotou," dodal Lukeš.

Loni výroba nábytku v ČR meziročně vzrostla o 8,9 procenta na 43,55 miliardy korun. Prodej se zvýšil o 7,8 procenta na 34,67 miliardy korun.