Společnost A.W. loni zvýšila prodej tvarůžků bezmála o desetinu z 1634 tun v roce 2013 na 1784 tun. Za první čtyři letošní měsíce se odbyt tvarůžků zvýšil o 12 procent na 648 tun. „Výsledky za první čtyři měsíce ukazují, že překonání problému s jakostí výrobků je počínaje zářím 2014 dlouhodobě potvrzeno," komentovali hospodaření společnosti A.W. její jednatelé.

Předloni v létě musela firma pozastavit výrobu, protože Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaznamenala v maloobchodní síti zvýšené množství plesnivých Olomouckých tvarůžků. Společnost A.W. proto ihned zpřísnila kontroly všech vstupních surovin, avšak odborníci zdroj kontaminace nezjistili. Stejně dopadly kontroly zaměřené na celý výrobní proces.

V roce 2013 prodej prodej loštických tvarůžků klesl meziročně bezmála o 15 procent a za první čtyři měsíce loňského roku společnost A.W. zaznamenala dokonce třetinové snížení odbytu. Firma měla v roce 2013 o pětinu nižší tržby a její zisk tehdy prudce klesl.

Loni hospodaření společnosti A.W. navzdory rostoucí poptávce sklouzlo do červených číslech, když po zisku 2,5 milionu korun v roce 2013 vykázala ztrátu 8,5 milionu korun. „Zhoršení hospodářského výsledku bylo způsobeno především dlouhodobým problémem s jakostí výrobků, který se podařilo vyřešit až od září 2014," stojí ve výroční zprávě. Letos by se hospodaření společnosti A.W. již mělo zlepšit.

Konkurence z dovozu

Ceny tvarůžků v posledních letech vzrostly, jelikož zdražil tvaroh, který je základní surovinou pro jejich výrobu. Zároveň se zvyšují i náklady na energie či dopravu. V Česku se přitom společnost A.W. musí vypořádat s konkurencí tvarůžků dovážených z Německa a Rakouska.

Firma A.W. chce v Lošticích postavit nový závod, aby mohla až ztrojnásobit výrobu tvarůžků. Historickou výrobnu v centru města už nelze rozšířit. V Lošticích má ale společnost zatím problémy se zajištěním vhodných pozemků. Volné parcely jí před časem nabídl Hněvotín na Olomoucku. Vedení obce tvrdí, že v Hněvotíně se tvarůžky vyráběly dřív než v Lošticích.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.