Železné kovy lidstvo zpracovává po tisíce let. Například kobalt znali lidé už ve starém Egyptě. Dnes se používá, mimo jiné, jako hlavní prvek v Li-lon bateriích od telefonů přes elektromobily. Během posledních deseti let se poptávka po něm zdvojnásobila a jeho ceny se od minulého září zvedly o více než polovinu, uvádí server BBC.

Výrobu elektromobilů nestíhá pokrýt těžba kobaltu

Není se čemu divit, elektromobily totiž v posledních letech zažívají celosvětový boom. Loni se jich prodalo 1,1 milionu, v roce 2025 by se jich podle analytiků z CRU Group mohlo prodat až šestkrát tolik.

Andrej Babiš. Ilustrační foto
Aktér videa s Babišem: Vůbec mě nenapadlo, že z toho bude takový poprask

„Trh s elektromobily poroste jen tento rok o 26 procent," uvádí Trent Mell, výkonný ředitel kanadské firmy First Cobalt Corporation, která podnikla rozsáhlé investice v Demokratické republice Kongo, kde se těží dvě třetiny světové produkce. „Obáváme se ale zabezpečení dodávek kobaltu. Rozjet výrobu, která pokryje spotřebu, může trvat i deset let," dodává.

Pouze dvě procenta světové produkce se těží přímo, zbylých 98 procent se vyrábí synteticky jako sloučenina niklu a mědi. Na rozdíl od jiných kovů, které se používají v bateriích, například lithia, je kobalt poměrně vzácný.

Rozvoj těžby v severní Americe, nebo v Austrálii, kde jsou rovněž zásoby, nepřipadá podle BBC v úvahu. Těžba a zpracování by byly velkým a nepopulárním zásahem do životního prostředí, s čímž si vládci v Kongu nemusejí lámat hlavu.

Zdroj: Youtube

O minerály v mobilech se vedou kruté boje

Počítače, u kterých denně sedíme, obsahují směsice různých minerálů. „LCD obrazovky mají například odstíny červené díky europiu, zelenou má na starosti terbium. Technologie dotykových obrazovek zase vděčí indiumu," vysvětluje David Abraham ve své knize Elementy moci (Elements of Power).

Podle něj skutečná „doba železná" přichází až teď.

Palubní deska s počítačem
Ukrást auto přes mobil? Data zneužívaly i autopůjčovny

Takzvané technologické kovy jako coltan, kasiterit (cínovec), neodymium, praseodymium, dysprosium jsou dnes dražší než suroviny pro běžnou metalurgii. Řada z těchto minerálů byla objevena až v posledních sto letech.

Většina z nich ale není tak vzácná jako kobalt. Trhu s nimi dominuje Čína, která od místních vládců v Africe suroviny vykupuje a buď je sama zpracovává pro své výrobky, nebo prodává dalším technologickým firmám v Jižní Koreji a Japonsku. Podle Abrahama ovládá 85 procent trhu, což ostatní producenty znepokojuje. 

Psaná čínština, ilustrační foto
Tradiční čínské písmo je ohroženo. Zabíjejí ho smartphony

„Jsem zneklidněn tím, že na tomto drsném trhu má monopol jen jeden stát, který může ovládat světové ceny," uvádí Abraham pro britský list The Guardian.

Jejich ceny po roce 2010 extrémně narostly. „Někde vzrostly od 300 do 1000 procent. Na těchto materiálech jsme velmi závislí," uvádí Abraham.

Právě tasiterit a columbit-tantalit, nazývaný zkráceně coltan, se těží ve Rwandě a v Demokratické republice Kongo v nelidských podmínkách. Podle Amnesty International se pracovníci v dolech, včetně dětí, do šachet hlubokých i sto metrů spouští s jídlem na několik dní. Někdy zde stráví i týden bez toho, aby vyšli nahoru na světlo.

Pracovní podmínky popsal režisér Frank Piasecki Poulsen ve svém dokumentu Krev v mobilech. Podle něj situace v dolech připomíná středověk, režisér si zároveň pokládá otázku, zda nejmodernější výkřiky techniky nejsou vykoupeny právě krví pracujících dětí.

Zdroj: Youtube

Vytěžené suroviny pak putují na černý trh do okolních zemí, kde se zlegalizují. Většina produkce končí v Číně, nebo v USA.

Těžbu a černý obchod se surovinami doprovázely desetiletí trvajících válek, během kterých v Kongu zahynulo na pět milionů lidí a 300 tisíc žen bylo znásilněno.

Jednou z možností, jak situaci řešit, je recyklace elektroodpadu. Některé firmy se již snaží jít příkladem. Například Apple, který rozebírá své iPhony a doluje z nich zpět kobalt, indium a zlato. V Česku se podle ministerstva životního prostředí zrecykluje pouze 40 procent všech elektrospotřebičů.

Ilustrační foto
Elektroodpad bude pod kontrolou, možná vznikne registr sběrných míst