VYBERTE SI REGION

Výrobci lihovin: Kvůli metanolové aféře klesl prodej o 10 procent

Plzeň – O deset procent poklesl loni vinou metanolové aféry český trh lihovin oproti roku 2011. Zatímco v maloobchodech se prodej snížil meziročně o zhruba devět procent, v restauracích odbyt propadl o 11 procent a na Moravě dokonce o 15 procent. Uvedla to dnes v tiskové zprávě Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) sdružující firmy s 81 procenty na českém trhu s lihovinami.

6.3.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Václav Pancer

Pokles prodeje postihl všechny druhy lihovin významně zastoupené na trhu. Nejvíce zasáhl vodku, která se meziročně propadla o 13 procent, hořké a bylinné lihoviny o 12 procent a tuzemáky (dříve rumy) si pohoršily o 7,4 procenta. „To má samozřejmě svoji logiku, protože právě vodka a tuzemák patřily k nejčastěji falšovaným lihovinám," uvedla unie. Podle jejího prezidenta a generálního ředitele Stocku Plzeň Petra Pavlíka ani letos nelze očekávat žádné zásadní oživení trhu. Velkému útlumu poptávky budou čelit zejména menší producenti lihovin, řekl.

„Ani po šesti měsících od vypuknutí metanolové aféry, v níž po požití pančovaných kořalek z černé produkce zemřelo více než 40 lidí, se trh lihovin v ČR zcela nestabilizoval," uvedla dnes UVDL. Prohibice a další tvrdá restriktivní opatření způsobily kromě finančních ztrát výrobců zejména výrazné oslabení reputace celého trhu a důvěry spotřebitelů. Aféra tvrdě dopadla hlavně na restaurace a poškodila kromě legálních výrobců lihovin i prodej nealkoholických nápojů a piva.

Pozor na staré domácí zásoby

„Policie ale udělala kus práce a v současnosti nevidíme důvody, proč by se spotřebitelé měli obávat koupě lihovin v kamenných obchodech nebo poctivých restauracích," uvedl Pavlík. Podle něj by ale lidé měli být stále obezřetní při konzumaci starých domácích zásob. Právě ty mohou být potenciálním zdrojem nebezpečného alkoholu. Hygienici při bezplatných kontrolách zjistili, že 12 procent hodnocených vzorků od občanů obsahovalo nadlimitní množství metanolu, uvedla UVDL.

K dalšímu posílení bezpečnosti trhu směřují chystané legislativní úpravy, hlavně zákon o povinném značení lihu, novely zákona o lihu a živnostenského zákona. Připravovaný zákon o povinném značení lihu snižuje maximální velikost spotřebitelského balení na jeden litr z dosavadních šesti, čímž se zabrání dosavadní praxi rozlévání lihovin z větších nádob do menších lahví. Po schválení zákona tak bude zakázáno v restauracích nalévat lihoviny z jakéhokoli balení většího než jeden litr, tedy nejen z lahví, ale například i ze soudku nebo mrazicího stroje.

Úprava zákona

V restauracích bude dovoleno mít otevřeno pouze jedno balení jednoho produktu v případě, že podnik nebude používat bezpečnostní uzávěry, které zabraňují přelévání pančovaného alkoholu do lahví. Zákon o značení lihu zakazuje skladovat v restauracích produkty z pěstitelského pálení. „Významnou novinkou je také povinné zavedení kamerového systému na všech místech, kde se provádí stáčení nebo značení lihu," uvedla UVDL. Navrhovaná úprava živnostenského zákona zařazuje distribuci a prodej lihu a lihovin mezi koncesované živnosti, přičemž dosud pod koncesi spadali jen výrobci lihu a lihovin. Tím se vytvoří registr všech subjektů, které mají oprávnění s lihem a lihovinami nakládat, vysvětlil Pavlík.

„Podařilo se připravit řadu zákonných úprav, které směrují k jednoznačnému zlepšení situace. Ale přivítali bychom i další a razantnější opatření," dodal. UVDL bojuje za zpřísnění kontroly výroby a distribuce denaturovaného lihu, který často mířil do pančovaných lihovin. Požaduje zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii. „Technologie je prověřená a pokladny jsou finančně dostupné. Podobný systém již funguje například na Slovensku, které má s černým trhem podstatně menší problémy než ČR," uvedl Pavlík. UVDL také očekává, že poté, až vstoupí v platnost zákon o značení lihu, bude zrušena povinnost vydávat rodné listy, které likérky považují za nadbytečné administrativní opatření.

Autor: ČTK

6.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
3

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Likvidační a dezinfekční práce v ohnisku nákazy ptačí chřipkou.
17

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Brno /INFOGRAFIKA/ – Čtvrt tisíciletí v něm fungovala lékárna, první zmínka o něm je už z roku 1344. Přesto brněnský dům U zlatého orla na náměstí Svobody přišel o status památky. Nárožní budově nepomohly ani zachovalé renesanční prvky. Patří mezi první „oběti" pozdního zápisu na seznam památek. Mezi první, ale nikoliv jediné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies