Údaje musí být viditelně uvedeny na obalu v tabulce, při nedostatku místa v řadě za sebou. Základních sedm povinných údajů mohou výrobci dobrovolně doplnit o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Potraviny, které už byly uvedeny na trh nebo byly označeny před dneškem a tabulku nemají, mohou být prodávány do vyčerpání zásob. "Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti některých potravin se tak bude možné s potravinami bez tabulky setkat i několik dalších měsíců," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Pro některé potraviny nová povinnost neplatí. Výjimka se vztahuje například na nebalené potraviny, v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem, nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta, nezpracované potraviny, čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky.

Výživové údaje nemusejí uvádět ani výrobci, kteří potraviny vyrábí v malém množství. Jde o množství, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu a výrobce zaměstnává maximálně deset zaměstnanců nebo jeho roční obrat nepřekročí 20 milionů korun.