VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výrobci potravin čím dál častěji využívají staré regionální recepty

Karlovarský kraj - Nejenom kvalitní suroviny, ale také staré regionální recepty využívají čím dál častěji výrobci potravin z Karlovarského kraje. Právě původní receptury byly nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku soutěže Regionální potravina 2016.

23.6.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
16 fotografií

Z vyhlášení cen Regionální potravina 2016 v Karlovarském kraji.Foto: Foto Deník Vladimír Meluzín

„Regionální potraviny jsou v současnosti skutečně regionálními a hlásí se k tomu právě i složením. Mezi oceněnými byla letos například Jitka Hlavsová a její Loketské perníčky. Ty se v Lokti kdysi pekly a tato tradice zanikla s vysídlením výrobců. Po válce už tato tradice obnovena nebyla. Z původních receptur se snaží vycházet rovněž chebský řezník a uzenář Roman Jelen," uvedl regionální koordinátor soutěže Zdeněk Perlinger.

Odborná komise soutěže Regionální potravina 2016 ocenila letos devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Karlovarského kraje. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se ucházelo 82 produktů od 21 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 17 výrobků z kategorie Ostatní.

„Jsem rád, že každoročně přibývají noví malí výrobci v regionu, kteří přihlašují své velmi zajímavé produkty. Tradičně se všechny přihlášené výrobky vyznačovaly vysokou kvalitou, je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina zájem," podotkl Perlinger.

Například v kategorii Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy získal první místo Cheban Roman Jelen se svou Dyleňskou klobásou. Vítěznou regionální potravinu tak vyrobil už potřetí za pět let. „Toto ocenění je pro mě velkou motivací do další práce. Je čím dále těžší uspět, neboť komise stále více dohlíží na původ masa, koření, postup výroby a podobně," uvedl Jelen.

„Jsem rád, že díky tomuto titulu mám také podporu od Karlovarského kraje, který všechny vítězné produkty prezentuje dále v letácích, brožurách i na veletrzích. Rád bych do budoucna rozšířil svou výrobu a tohle tomu pomůže," doplnil uzenář s tím, že ale rozhodně neplánuje měnit své recepty.

Mezi uzenáři se neztratily ani tradiční Doupovské uzeniny ze žalmanovské společnosti rodiny Pelantů. Ty sice letos nebodovaly na první příčce, ale získaly ocenění od hejtmana kraje Martina Havla.

„Je to pro nás vždy výzvou a motivací do další práce, mít možnost poměřit své výrobky s dalšími kolegy na trhu," dodal Petr Pelant, který je již druhou generací rodinné firmy, založené v roce 1993.

Titul Regionální potravina pak získala firma v roce 2010, 2011 a 2014.

Výhru přinesl zajímavý nápad také Jitce Šimůnkové a Martinu Křepelovi z Krásna. Jejich firmička Nebe v hubě se specializuje na čajové výrobky, bylinné směsi, sušené ovoce a zeleninu, koření a podobně.

V kategorii Ostatní porota ocenila jejich Krásenskou rozhlednu, tedy zmenšeninu rozhledny v měřítku 1 : 167, vyrobenou z čaje.

„Tentokrát jsme zvolili jinou cestu. Jelikož jsme z Krásna, napadlo nás zabalit čaj do tvaru rozhledny. Na místo ovocné směsi jsme pak zvolili směs z bylin a ovoce," dodal Křepela. Ta je podle Jitky Šimůnkové vhodná nejen pro děti, těhotné ženy, kojící matky, ale i pro každodenní užívání.


Výsledky letošního ročníku

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

ŠUNKA Z KOMÍNA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI

ROMAN KRČMA, KARLOVY VARY

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy DYLEŇSKÁ KLOBÁSA

ROMAN JELEN, CHEB

Sýry včetně tvarohu

ZLAŤÁK

STATEK BOR ZEOS

Mléčné výrobky ostatní

DĚPOLTOVICKÝ BIO KEFÍR

JIŘÍ KUBERNÁT, DĚPOLTOVICE

Pekařské výrobky včetně těstovin

LOKETSKÉ PERNÍČKY

JITKA HLAVSOVÁ, LOKET

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

BOCHOVSKÝ POVIDLOŇ

CUKRÁRNA ONDRA

Alkoholické a nealkoholické nápoje

CHMELONÁDA

KYNŠPERSKÝ PIVOVAR

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

DŽEM HRUŠKA, KARAMEL

ING. PETR HAVELKA, ŠINDELOVÁ

Ostatní

KRÁSENSKÁ ROZHLEDNA BYLINNÁ SMĚS

JITKA ŠIMŮNKOVÁ, KRÁSNO

Autor: Vladimír Meluzín, Zdeněk Hnízdil

Nakupujete potraviny od regionálních výrobců?

Ano

9 hlasů

Ne

3 hlasy

Hlasovalo: 12

Anketa byla ukončena

23.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7 4

Návrh ČSSD by více zdanil lékaře, kterým vláda přidala

Ilustrační foto.
5

Státní zástupci prověří zakázku na software EET

FOTO: Kostel se proměnil v ruinu

Na špatný stav evangelického kostela v Rudníku upozornil při návštěvě obce prezident Miloš Zeman. Měl pravdu. Stav kostela je otřesný. Co s ním?

AKTUALIZOVÁNO

Odsoudili ho za střelbu na exekutory, teď zřejmě spáchal sebevraždu

Svědky otřesné události museli být obyvatelé sídliště v Napajedlích na Zlínsku. Na balkonovém zábradlí bytového domu tam stál v sedmém patře muž. V tričku a trenýrkách, přešlapoval po něm po špičkách a k tomu občas naklonil hlavu k policejnímu vyjednavači, který se jej snažil přesvědčit, aby svůj záměr skočit z výšky dvaceti metrů na betonový chodník neuskutečnil.

Jurečka podle Kalouska zákon o registru smluv vykastroval

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka s podporou komunistů, ČSSD a ODS dnes podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska zákon o registru smluv "zručně vykastroval". Zákon, který byl nejúčinnějším protikorupčním opatřením, je nyní cela zbytečný, řekl Kalousek novinářům.

Od začátku roku odklízeli strážníci tisíc mrtvých ptáků

Mnohem dramatičtěji, než by kdo tušil, zřejmě řádí ptačí chřipka ve volné přírodě. Nasvědčují tomu alespoň poznatky pražských strážníků, jejichž odchytová služba mimo jiné zajišťuje i odvoz kadaverů. Tedy těl uhynulých zvířat. A pokud jde o ptáky, od počátku ledna, kdy se ptačí chřipka objevila, zaznamenává dramatický nárůst. Ve srovnání s loňskem je rozdíl ve stovkách procent, řekl ve středu Deníku ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. „Od začátku roku jsme už odváželi tisícovku mrtvých ptáků, přičemž asi u pěti stovek kusů šlo o labutě; následují volavky," konstatoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies