Ministerstvo financí navrhlo od ledna 2012 zvýšit spotřební daň z tabáku, cena krabičky cigaret by se tak zvýšila zhruba o dvě koruny. Státní rozpočet by měl změnou daně získat v roce 2012 navíc zhruba 2,4 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Uvedlo, že návrh předkládá, aby vyhovělo směrnici Evropské unie. Novela je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.

Od roku 2012 se celková minimální daň z jedné cigarety podle návrhu má zvýšit o devět haléřů na 2,10 koruny. U doutníků a cigarillos má pevná sazba daně vzrůst o deset haléřů za jeden kus na 1,25 koruny a u jednoho kilogramu tabáku ke kouření o 60 korun na 1400 Kč. MF navrhuje zvýšit sazby spotřební daně z tabákových výrobků v postupných krocích, po růstu v roce 2012 by mělo další zvýšení daně následovat o dva roky později.

„Další změna je plánována k 1. lednu 2014, přičemž zvýšení se bude odrážet od aktuálního kurzu eura vůči české koruně s cílem dosáhnout minimálních sazeb spotřební daně stanovených směrnicí,“ uvedlo ministerstvo. Změny se mají podle úřadu dotknout i regulace předzásobení tabákovými výrobky.

Ministerstvo financí kromě novely zákona o spotřebních daních předložilo do meziresortního připomínkového řízení i novely zákona o lihu a zákona o správních poplatcích.

V oblasti zdanění lihu jsou novelou navrženy úpravy a opatření, které mají zajistit, aby Česko plnilo podmínky pro uplatňování trvalé výjimky od Evropské komise. Tato výjimka umožňuje uplatňovat sníženou sazbu spotřební daně, která není vyšší než 50 procent základní vnitrostátní sazby spotřební daně z lihu, pro líh obsažený v ovocných destilátech z pěstitelského pálení. Uplatnění snížené sazby je omezeno na množství 30 litrů vyrobených na domácnost pěstitele ročně, určených výhradně pro osobní spotřebu.