Koleda Tříkrálové sbírky 2016 byla sečtena. Na kontě se letos sešlo 96 milionů korun, což je o 6,6 milionů korun více než loni.

Výnos akce, při níž se děti, mládež i dospělí převlečou za bájné „mudrce z východu", kteří se podle Bible přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíškovi, pomůže lidem v sociální nouzi, matkám s dětmi v tísni, seniorům, lidem s postižením a vážně nemocným.

Ale třeba také dětem v Latinské Americe – část výtěžku totiž půjde na rozvojovou spolupráci v zahraničí.

Sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.
Více na: www.trikralovasbirka.cz.

„Naši spoluobčané jsou skutečně štědří," komentoval výnos sbírky ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

V těchto dnech se peníze ze sbírkového konta „přelévají" do regionů, aby tam jako životadárná míza podpořily lidi v nouzi.

Téměř dvě třetiny (65 %) sbírky se totiž vrátí do oblasti, kde koleda proběhla. Z několika set projektů lze jmenovat pár příkladů: v Domově pro matky s dětmi v tísni v Hodoníně pomohou vykoledované peníze rozšířit kapacitu ze stávajících 20 lůžek na plánovaných 35.

V Jindřichově Hradci využijí prostředky na potravinovou pomoc, osvětovou činnost a podporu terénní práce charitní Poradny pro lidi v nouzi. Charitní pečovatelská služba Chrudim nakoupí zdravotní pomůcky a Oblastní charita Nové Hrady u Skutče potřebuje vůz pro přepravu klientů.

Ve Vsetíně pomohou rodinám v tíživé životní situaci, v Děčíně uhradí rehabilitaci pro Jarouška a Noemi, batolata postižená dětskou mozkovou obrnou, v Klatovech podpoří Domov pokojného stáří Naší Paní, v Olomouci zase provoz Školičky Khamoro pro předškolní přípravu dětí ohrožených sociálním vyloučením.

V Odrách podpoří charitní pečovatelskou službu, v Jablunkově pomohou lidem bez přístřeší a sociálně slabým, v Příbrami bude cílem denní stacionář pro seniory.

Zbývající třetina 

Kam zamíří zbytek výtěžku celostátní sbírky, která letos probíhala již pošestnácté a to pod heslem „Každá koruna pomáhá"?

Dalších 15 % výnosu Tříkrálové sbírky připadne na projekty diecézních charit (v západních Čechách např. na provoz Domova pro matky s dětmi v Havlovicích u Domažlic), 10 % výnosu sbírky je každoročně věnováno na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci v zahraničí (např. na pomoc dětem v Peru, Bolívii, Paraguayi a Ekvádoru v rámci projektu Adopce na dálku; z výtěžku je rovněž sestaven krizový fond pro řešení nenadálých humanitárních krizí), 5 % procent výnosu sbírky připadá na podporu projektů Charity ČR a zbylých 5 % výnosu pokryje v souladu se zákonem režii sbírky.

Vraťme se však znovu k požehnanému výsledku. Jak mu rozumět?

„Výnos Tříkrálové sbírky je důkazem štědrosti našich spoluobčanů. Jsme vděčni každému, kdo přispěl," říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo a jedním dechem dodává: „Získané peníze jsou pro nás nejen prostředkem, ale současně i závazkem, abychom s jejich pomoci mírnili utrpení a potíže lidí v nouzi."

Jejich veličenstva dobrovolníci 

Kromě štědrých dárců o výsledku rozhodují také ochotné ruce a zpívající ústa, neboť sbírka „stojí na nohou" všech těch malých i velkých koledníků, povětšinou děvčat a chlapců ze škol, farností a skautských oddílů, kteří poctivě obcházejí domy našich obcí a měst.

Jejich celkový počet můžeme jen odhadovat a navíc se zdá, že oproti loňsku mírně vzrostl, soudě podle zvýšeného počtu pokladniček.

„Letos probíhala koleda s více než dvacet jedna tisíci pokladničkami. Což bylo o 1 267 pokladniček vice než vloni," vysvětluje hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil. Při poměru tří koledníků na jednu tříkrálovou schránku pak vychází, že letošní Tříkrálové sbírky se zúčastnilo kolem šedesáti tisíc dobrovolníků, což sbírku řadí mezi největší dobrovolnické akce u nás.

„Všem koledníkům a vedoucím skupinek děkujeme, protože bez nich by se tato úspěšná akce nemohla uskutečnit," dodává Marek Navrátil. A nejde jen o slova – místní Charity jsou si nepostradatelnosti ochotných dětí a dospělých dobře vědomé a náležitě si je předcházejí také činy.

Koledníky a organizátory Tříkrálové sbírky čekalo minulou sobotu bruslení zdarma na zimním stadionu v Litoměřicích.

V Českém Těšíně před časem uspořádali filmové představení a pak také tombolu o drobné dárky a zážitkové poukazy, na Den dětí tu chystají loutkové představení.

Plzeňští chtějí poděkovat koledující omladině při veselém setkání 1. března v kulturním domě Šeříkovka, kam každý koledník může přivést také kamaráda.

Prý proto, aby odvážné mládeže v tříkrálovém přestrojení za rok přišlo ještě víc a sbírka na pomoc potřebným rostla.

Jan Oulík