Nové předpisy v této oblasti se snaží nastolit rovnováhu mezi ochranou věřitele a ochranou druhého manžela. Na první pohled sice nová úprava vypadá jako pokus zákonodárce odradit i ty poslední zájemce o manželství, v zásadě však nejde o takovou katastrofu, jak by se mohlo zdát při povrchním pohledu.

Vzali jste si dlužníka a nevíte, jaké máte možnosti? Raději se poraďte s právníkem. Nová úprava exekučního a občanského soudního řádu totiž umožňuje vést exekuci na majetek patřící do společného jmění i tehdy, pokud dluh partnera vznikl ještě před uzavřením manželství. To vyvolalo u mnohých párů paniku, i v souvislosti s jinou novelou, která již od 1. ledna 2013 umožňuje exekučně obstavit účet druhého manžela a postihnout jeho mzdu.

Nový občanský zákoník obecně dbá na ochranu věřitele. Posiluje jeho postavení i tehdy, kdy je dlužníkem pouze jeden z manželů a dluh nepatří do společného jmění.

Přísnější úprava

Pokud jeden z manželů nesouhlasí se vznikem dluhu partnera, má stále možnost částečné ochrany nesouhlas však musí projevit věřiteli bez zbytečného odkladu ihned poté, co se o dluhu dozví. Pak může být společné jmění postiženo jen do výše, kterou by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno. Do stejné výše může být společné jmění postiženo při povinnosti manžela platit výživné, dále jde-li o dluh z protiprávního činu jednoho z manželů či v případě, že dluh jednoho z manželů vznikl ještě před manželstvím.

V posledně jmenovaných případech bude společné jmění postiženo do výše podílu dlužníka automaticky, bez nutnosti informovat věřitele.

Důvodem přijetí takovéto úpravy, která postihuje dluhy před vznikem manželství, byl únik dlužníků do „bezpečí" společného jmění. Jak- mile totiž majetek patřil do společného jmění, nemohli už z něj věřitelé žádným způsobem uspokojit své nároky.

Jedinou možností bylo prohlášení konkurzu na majetek dlužníka, v jehož důsledku došlo také ke zrušení společného jmění. Tato možnost však byla pro věřitele často neúměrně náročná.

Nová úprava tak posiluje postavení věřitelů tím, že vylučuje jednu z možností, jak se vyhnout splácení závazků vzniklých před uzavřením manželství.

Je také dobré vědět, že před exekucí neochrání ani předmanželská smlouva.

Ochrana věřitelů podle nové právní úpravy zachází tedy relativně dále, než jsme byli dosud zvyklí. Pro účely exekuce se za majetek patřící do společného jmění totiž považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů, i přes to, že rozhodnutím soudu dojde ke zrušení společného jmění manželů nebo byl zúžen jeho stávající rozsah. Exekuci nezabrání ani zúžení rozsahu smlouvou nebo sjednání režimu oddělených jmění či vyhrazení vzniku společného jmění ke dni zániku manželství smlouvou.

Diskuse pokračuje

V případě exekucí by tak fakticky nešlo využít preventivního institutu, dle kterého je možné společné jmění ze závažných důvodů zrušit nebo zúžit. Ať už se jedná o požadavek manželova věřitele zajistit pohledávky přesahující hodnotu toho, co náleží výhradně tomuto manželovi, nebo pokud je manžel marnotratný či soustavně podstupuje nepřiměřené riziko.

Na druhou stranu se právě vůči tomuto chování manžela a následnému riziku exekučního postihu dá bránit informováním věřitele.

Otázkou je, nakolik bude v praxi na takovou informaci brán zřetel při zahájení exekuce. Navíc tuto úpravu občanský zákoník opět koriguje. Na změny rozsahu společného jmění se sice nebere ohled při zajištění věcí, pokud však závazek vznikl více než šest měsíců po změně zákonného majetkového režimu, mělo by být možné věci patřící výhradně nezúčastněnému manželovi na základě žaloby vyloučit.

V současnosti mají věřitelé i nadále možnost postihnout bankovní účet, mzdu či jinou majetkovou hodnotu druhého manžela, jedná-li se o dluhy patřící do společného jmění manželů, tedy dluhy převzaté za trvání manželství, ne vzniklé před ním. Výlučného majetku druhého manžela se tak dluhy vzniklé před manželstvím v žádném případě nedotknou.

Koncem ledna navíc skupina poslanců navrhla vyškrtnout z občanského soudního řádu toto ustanovení a vrátit se tak ke stavu, který platil před rokem 2013. Podle poslanců nynější úprava vytváří z manželství v podstatě neomezený ručitelský závazek. Na to, zda bude novela přijata, či nikoliv, si však musíme ještě počkat.

tři tisíce paragrafů
- Nový občanský zákoník představuje jednu z největších změn českého právního systému za posledních 20 let. S jistou nadsázkou lze říci, že jde o normu, která upravuje život člověka od narození až po smrt.
- Zákoník má asi tři tisíce paragrafů a je rozdělen do pěti částí. První tvoří předmět úpravy zákona, druhá se zabývá rodinným právem, třetí určuje absolutní majetková práva, čtvrtá majetková práva relativní, pátou částí jsou závěrečná ustanovení.
- Některé z důležitých změn, které zákoník přináší, vám přibližujeme v našem seriálu textů renomovaných autorů.

JUDr. Aleš Linhart, Ph.D., partner Taylor Wessing e|n|w|c Advokáti