Do základního kapitálu českých firem celkem podnikatelé investovali 2,65 bilionu korun. Podle analytičky Bisnode Petry Štěpánové zahraniční vlastníci disponují značným kapitálem a investují jej do firem a projektů, které přinášejí vyšší zhodnocení za relativně nízkého rizika.

Z celkového kapitálu upsaného z daňových rájů připadá 90,1 procenta na takzvané on-shore destinace, 6,7 procenta na USA a 3,2 procenta na off-shore destinace. Mezi on-shore destinace počítá Bisnode ty, které jsou v Evropě, mezi off-shore ty ostatní kromě USA.

Mezi zahraničními vlastníky z daňových rájů s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál (53,9 procenta). S odstupem následují lucemburský (18,7 procenta) a kyperský (15 procent).

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země významné finanční centrum. Mezi daňové ráje patří například Bermudy, Barbados, Maledivy a Seychely. V posledních letech stoupá obliba Singapuru, Hongkongu a Švýcarska.