Nově takto může být potravina označena jen v případě, že sto procent složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny pochází z České republiky a také v ní proběhly všechny fáze výroby. U vícesložkových potravin pak musí součet hmotnosti složek s českým původem tvořit minimálně 75 procent. K označení je přitom možné použít jakoukoliv slovní, obrazovou nebo grafickou informaci naznačující, že potravina je českého původu. K tomu také slouží nově zavedené logo Česká potravina.

Ilustrační foto.
Kvalitní potraviny oceněné značkou KLASA byly loni skoro bez vady

Podle analýzy zpracované společností Česká distribuční bylo ve sledovaném období loni v letácích 8068 potravin, z nichž jich bylo nějakým druhem loga označeno 36 procent. Český původ potraviny naznačovalo 29 procent potravin. Letos z 10 859 v letácích uvedených potravin neslo logo jen 20 procent, o českém původu jich informovalo pouze 14 procent.

Ilustrační foto
Audit Deníku: Podpořila vláda regionální potraviny?

Meziročně tak podle autorů analýzy poklesl jak absolutní, tak relativní počet „českých" potravin v letácích. Větší úbytek označení českého původu potraviny přitom zaznamenaly vícesložkové produkty. Zatímco u jednosložkových činil pokles 21 procent, u vícesložkových to bylo 39 procent.

Ilustrační snímek
Kupujete diskontní potraviny? Očekávejte diskontní zdraví, tvrdí onkolog

„Ve výsledku až tak nezáleží na tom, zda je produkt označený či nikoliv, ale hlavně na tom, že je kvalitní. Kvalita potravin je přitom jedním z trendů poslední doby," řekl ředitel České distribuční Petr Sikora. "Je to zřetelné i z naší analýzy. Loga upozorňující na kvalitu produktu nebo jeho dobré složení totiž tvořila druhou nejpočetněji zastoupenou kategorii označení," dodal.