Ekonomická studie obsahuje tři varianty, které představují vliv na ekonomiku, zahraniční obchod či nezaměstnanost v kraji.

První varianta takzvaně minimalistická počítá se současným stavem, kdy v zóně působí dva investoři – IPS Alpha a Hitachi – s počtem 4000 zaměstnanců. „Už nyní tyto společnosti vytvářejí tři procenta nárůstu hrubého domácího produktu v kraji,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. V rámci celé republiky to pak je 0,2 procenta. Firmy díky svým širokým obchodním vztahům se zahraničím zlepší obchodní bilanci téměř o 6 miliard korun.

Druhou variantou – realistickou, které věří i sám hejtman, počítá s tím, že se ke dvěma stávajícím investorům přidají další společnosti z oblasti zpracovatelského průmyslu a do roku 2012 tak zaměstnají až 12 tisíc lidí. „Celostátně by mohlo jít o 30 tisíc nových míst, mluvíme-li i o subdodava­telích,“ dodal hejtman kraje. Dnes totiž společnosti vyrábějí jen z komponentů, které se dovezou ze zámoří. Není tedy prý vyloučeno, že za čas budou výrobci shánět stejně kvalitní subdodavatele v České republice. Nezaměstnanost by v případě této varianty klesla v kraji přibližně na šest procent.

Poslední varianta označená jako maximalistická předpokládá, že klasická průmyslová zóna se změní v městečko Triangle City. Kromě průmyslových podniků by zde působila i řada společností z oblasti služeb a práci by zde tak našlo přibližně dvacet tisíc zaměstnanců. „V zóně by našlo využití i potravinářství, výroba vlákniny a papíru, protože máme dostatek lesů, ale také ubytovací a stravovací služby a podobně,“ zmínil Jiří Šulc. Přestože maximalistická varianta by kraj, ale nakonec i celou republiku ekonomicky ovlivnila nejvýrazněji, v tuto chvíli je k ní hejtman skeptický.

„Věřím spíš variantě realistické,“ podotkl. Přesto ale Triangle City není jen vidinou. Dnes se Triangle začíná podílet na zlepšení deficitu veřejných financí v naší republice, což může do budoucna znamenat také výrazné zvýšení výnosů sdílených daní pro Ústecký kraj.

Ústecký kraj v tuto chvíli jedná se dvěma potencionálními investory a jedním developerem. O koho jde, ale hejtman nemůže prozradit. „S investory jednáme, více ale nesdělíme. Myslíte, že tak známé firmy jako Hitachi nebo Panasonic své záměry vykřikují dopředu?“ odpověděl.