S prvním dnem měsíce června přišlo další zdražování pečiva. Zdražovaly všechny pekárny, u některého pečiva jde o haléře, u jiného o koruny. Bohužel to ale zdaleka není poslední zdražení, další přijde se schválením o zvýšení DPH.

„Ke zvyšování jsme museli přistoupit. Nechceme zdražovat kvůli vyšším výdělkům, ale jsme k tomu nuceni z důvodu zdražování cen surovin. Narůstá cena mouky, energií, nafty a dalších položek. Co se týká naší pekárny, tak jsme nechali stávající současné ceny u bílého pečiva, což jsou například rohlíky a ražené housky. Kdybychom je zdražili, tak by nám hodně klesl prodej, proto jsme se řídili i podle konkurence, která také tyto výrobky nechávala na stejné ceně. Lidé si připlatí spíše u sladkých výrobků, jako jsou koláče, koblihy a podobně. Nejde přesně říci, o kolik procent jsme zdražili, protože do každého pečiva se dává různé množství mouky. Museli jsme se řídit podle receptů a podle toho pak nastavit výši ceny,“ informoval Martin Broža z Pekařství Rendl Sušice.

Lidé nakupují dál

Ceny prodej nesnížily. „Myslím si, že lidé byli na zdražení připraveni, takže jsme žádnou změnu v prodejnosti nezaznamenali. Lidé nemají ani moc na výběr, neboť ceny se navyšovaly všude. Dalšího zdražení se ještě dočkáme, jakmile nám vláda schválí zákon o zvýšení DPH, což se nás také bude týkat,“ dodal Broža.

Důvod ke zdražování pečiva společnosti Pekárny a cukrárny Klatovy, kde se zdražovalo u některých druhů pečiva i o několik korun, se nám nepodařilo zjistit, neboť se k dané situaci vedení pekárny odmítlo vyjádřit.

Zdražování pečiva většina lidí odsuzuje. „Je to hrozné, jak se neustále pečivo zdražuje. Za chvíli zaplatíme za rohlík pět korun a za chleba padesát. Už teď počítám, kolik rohlíků koupit, kolik se jich sní, aby se doma nevyhazovaly, a s chlebem to samé. Ale jak se říká, budeme chodit na pastvu,“ řekla Marie Holá z Klatov.

Čtěte také: Ceny pečiva půjdou nahoru, pekárnám rostou náklady