Podle oficiálního vyjádření zástupců Google problémy technického rázu vznikly v důsledku údržby části sítě. "Rozhodně nešlo o hackerský nebo teroristický útok. K žádným únikům dat ani narušení bezpečnosti nedošlo," řekla mluvčí českého zastoupení firmy Alžběta Houzarová. Podle neoficiálních informací Google výpadek dál prošetřuje, aby se nemohl opakovat.

Výpadek služeb Google způsobily podle NIX.CZ problémy serverů firmy umístěných v Praze. Na ty byl směrován provoz i některých zahraničních sítí, proto se výpadek dotkl i dalších zemí. I když Google na svém webu uvedl, že problémy zhruba ve 21:30 odstranil, do dnešních 07:00 podle Goleckého obsluhovaly služby Google v ČR a na Slovensku zahraniční servery. Od této doby zajišťují služby Googlu v Česku opět servery v Praze.

Nedostupnost vyhledávače Google se projevil ve zvýšené návštěvnosti konkurenčního Seznamu.cz. "Nejvíce se navýšení projevilo na naší domovské stránce a až zdvojnásobení návštěvnosti našeho hledání," uvedla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Poškození klimatizace serverů nebo výpadek proudu?

Odborník na kybernetickou bezpečnost z firmy DCIT Karel Miko odhaduje, že za výpadkem mohlo být poškození klimatizace serverů nebo výpadek proudu. "Výpadek se týkal koncových uživatelů, kterým nefungovalo vyhledávání, email, cloudové služby, YouTube, uživatelů chytrých telefonů postavených na operačním systému Android, ale týkal se i velkých korporací, například i velkých bank, které mají outsorcované služby Google. Rovněž webové prezentace firem, které využívají některých služeb Googlu, způsobily, že se stránky nemusely zobrazovat správným způsobem. Výpadek se prakticky nedotkl například uživatelů iPhonů," podotkl Miko.

Výpadek měl dopad i na služby jiných poskytovatelů kvůli tomu, že využívají veřejnou databázi doménových jmen DNS na IP adrese patřící Google, které se výpadek dotkl. DNS (Domain Name System) servery slouží k překladu jmenných internetových adres, které používají uživatelé, na adresy číselné, kterým rozumějí počítače. Umožňují tak zobrazování webových stránek a jsou základním stavebním prvkem internetu.

Služby Google fungovaly u těch poskytovatelů, kteří nepoužívali přístup přes servery v Praze, ale ze zahraničí. Stejně jako Google prostřednictvím složitého algoritmu směřuje na servery v Praze některé klienty ze zahraničí, někteří tuzemští poskytovatelé jsou ke službám Google připojení přes jiné uzly v Evropě.