"Zažijeme tady spoustu věcí, které jsme dříve znali jen ze science-fiction," nechala se slyšet šéfka německé vlády. Na návštěvníky veletrhu čekají letos mimo jiné humanoidní roboti, bezpilotní letouny nebo samořízená auta.

Samořízený autobus bude vozit návštěvníky veletrhu

Právě samořízeným autobusem, který bude po areálu vozit hosty, by se Merkelová ráda svezla, jako kancléřka musí ale mít vždy řidiče, poznamenala v odlehčeném tónu. Stejně jako japonský premiér, s nímž si v pondělí část veletrhu projde, vyjádřila přesvědčení, že digitalizace a stále větší propojení je budoucností hospodářství. Evropa na tomto poli dosud postupovala často pomalu, míní.

Motto: "digitální ekonomika - žádné hranice"

Letošní ročník veletrhu, který se v Hannoveru koná od roku 1986, se nese ve znamení motta "digitální ekonomika - žádné hranice".

Téměř bez hranic je i široká škála témat, na které se veletrh zaměřuje. Nechybí umělá inteligence, internet věcí a internetová bezpečnost, cloudové služby, mobilní sítě 5G, virtuální realita, 3D tisk nebo bezpilotní stroje.

Právě jejich přehlídka čeká návštěvníky v otevřené části areálu výstaviště. Budou moci sledovat nasazení dronů v konkrétních modelových situacích - například při zásahu na ropné plošině nebo při údržbě solárních panelů. Své bezpilotní stroje a s nimi spojené technologie v Hannoveru ukáže více než 30 společností.

Představí se více než 3 000 vystavovatelů ze 70 zemí

Nechybí mezi nimi přes 400 start-upů, tedy začínajících firem, nebo 120 společností z Japonska, které je letos partnerskou zemí veletrhu.

Týdenní vstupenka zakoupená v předprodeji přijde na 56 eur (1513 Kč), přímo na místě je možné ji pořídit za 61 eur (1648 Kč).

Čtěte také:

2017 bude rokem domácího robota, slibuje lasvegaský veletrh CES
Strojírenský veletrh v Brně má být největší za posledních osm let
Nábytkář TON na veletrhu v Miláně představí celočalouněnou kolekci