Nyní je v oběhu přibližně 2,3 milionu CZC. Po uvolnění "těžby" mincí pro veřejnost letos v červenci lidé vytěžili 1,5 milionu CZC a dalších zhruba 850.000 mincí se prodalo v rámci limitovaných edicí během 15 dnů. Smyslem limitovaných edicí bylo otestování zájmu a stanovení počáteční ceny pro směnárnu. Počáteční kurz je 1,25 Kč/CZC.

Přibližně na začátek října provozovatel chystá otevření vlastní burzy, která ponese název Crown-Ex. Půjde o první českou burzu s obchodováním v reálném čase. "Burza vzniká ve spolupráci s partnery z USA a jejím dodavatelem je přední výrobce burzovních systémů AlphaPoint," uvedl zakladatel projektu Ladislav Faith. Na burze se má vedle CZC a Bitcoinu obchodovat s dalšími 18 virtuálními měnami.

Měna CzechCrownCoin se bude těžit prostřednictvím výpočetních operací v celkovém objemu 100 milionů CZC. Těžba bude v čase stále složitější, jak to bývá u těchto měn obvyklé. Polovina z tohoto objemu již byla předtěžena a bude se distribuovat lidem a firmám z ČR.

Digitální měny začaly ve větším množství vznikat před několika lety. Nejvýznačnější z nich se stal Bitcoin, který se dostal do oběhu v roce 2009. Měna je navržena tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout 21 milionů, což má být kolem roku 2140.