Amnestie trvá až do března, dnes však končí první fáze programu, v rámci které pokuta činí pouze dvě procenta přiznaných peněz. Od soboty se pokuta zvyšuje o jeden až dva procentní body a další zvýšení se uskuteční ve finální fázi od 1. ledna.

"Nechci to promeškat. Pokud hodnota, kterou přiznávám, je velká, pak na jednom procentním bodě záleží," řekla agentuře Reuters Lenna Yovancaová zaměstnankyně v módním průmyslu, při čekání ve frontě před hlavním daňovým úřadem v Jakartě.

Vláda vyhlásila amnestii v červenci. Současně pohrozila přísnými zákroky proti všem, kteří se dopustí daňových úniků. Do dnešního odpoledne se podle vládních daňových stránek přihlásilo 328.611 daňových poplatníků, kteří přiznali 3,44 biliardy rupií (6,4 bilionu Kč) a slíbili navrátit zpět do Indonésie 134 bilionů rupií (248,5 miliardy Kč). Indonésané, kteří přiznají majetek v zahraničí, ho nemusejí převést do své země, ale v případě, že tak učiní, platí nižší penále. Odhaduje se, že Indonésané ukrývají majetek hlavně v Singapuru.

Amnestie již přinesla vládě na příjmech 97 bilionů rupií. To je téměř 60 procent z částky 165 bilionů rupií, kterou si vláda stanovila za svůj cíl.

Ne každý je však z amnestie nadšený. U ústavního soudu byla podána žaloba napadající odpuštění minulých zločinů bohatých daňových poplatníků. Ve čtvrtek také proti amnestii protestovaly v Jakartě tisíce dělníků, napsala agentura Reuters.