Německý deník Handelsblatt v úterý napsal, že v zemi po silvestrovských útocích na ženy vzrostla poptávka po elektrických paralyzérech, v mnoha velkých městech jsou vyprodány. Většinu těchto výrobků na trh dodává právě česká firma Euro Security Products. Podle obchodníků se zbraněmi se mnoho Němců po silvestrovských incidentech v Kolíně nad Rýnem a v dalších městech necítí bezpečně. Vzrostl zájem o pepřové spreje, plynové pistole i paralyzéry. Především u paralyzérů podle obchodníků vypukla přímo „nákupní horečka".

V ČR je situace o poznání klidnější. „Víc objednávek je, ale není to tak enormní nárůst jako v Německu," uvedl Kůpa. Díky velkému zájmu o sebeobranné prostředky u našeho západního souseda by podle něj firma zvládla uplatnit na tamním trhu o 100 až 200 procent víc zboží. Letos proto plánuje výrobu paralyzérů zdvojnásobit. Růst poptávky Kůpa očekává také z řady dalších evropských zemí.

Elektrické paralyzéry, které firma vyváží do Německa, se mírně liší od těch prodávaných v ČR – jsou „chytřejší". Kvůli odlišným legislativním požadavkům obsahují i jednočipový mikroprocesor, který funkčnost přístroje řídí. Česká firma byla první, která nové požadavky zavedla do výroby zavedla a na tamním trhu uspěla.

Společnost vyrábí čtyři modely elektrických paralyzérů. Liší se zejména velikostí výboje o napětí 200.000 či 500.000 voltů. Řada Scorpy má i zabudovaný obranný sprej.

Euro Security Products exportuje 90 procent své produkce, kterou tvoří kromě paralyzérů např. i teleskopické obušky či pouta. Export míří do více než 50 zemí světa. Českými obušky je tak vybavena např. metropolitní policie v Londýně. Její obranné pomůcky využívá i česká policie, celní správa, vězeňská služba či poštovní doručovatelky.

Například do Toga a Číny firma dodává obranné štíty, do obchodních řetězců v USA zase pouzdra na zásobníky. Novinkou v nabídce jsou mimo jiné jednorázová textilní pouta na které má společnost patent. „Máme patenty na hodně výrobků, protože se nás snaží samozřejmě čínští výrobci kopírovat," dodal jednatel.