Zájem o státní dluhopisy pro občany je vyšší, než se čekalo. Například ČSOB v prvních hodinách přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Česká spořitelna zaregistrovala během první hodiny 330 obchodů, uvedl dnes Český rozhlas Radiožurnál. Čísla se týkají dopoledne, později banky po dohodě s ministerstvem financí (MF) přestaly o prodeji informovat. Česká televize nicméně odpoledne uvedla, že lidé si už zamluvili polovinu z celkové desetimiliardové částky.

Dluhopisy jsou ode dneška k dostání na celkem 378 pobočkách ČS, ČSOB a Komerční banky. Podle Radiožurnálu data ze dvou zúčastněných bank naznačují, že zájem lidí je velký. Zatím jde pravděpodobně o velké objednávky od jednotlivců nebo od neziskových organizací. V pilotní emisi jsou k dispozici dluhopisy v celkovém objemu deset miliard korun.

Mluvčí ČSOB Pavla Hávová řekla, že banka dnes po domluvě s MF celková konkrétní čísla nezveřejní. Dodala pouze, že banka eviduje objednávky v řádu stovek. Souhrnnou statistiku za všechny banky poskytne ministerstvo v úterý.

Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále budou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

Tři druhy dluhopisů

MF přijímá objednávky na pilotní emisi dluhopisů ode dneška. Nabízí tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Objednávat dluhopisy bude možné do 1. listopadu, vydány budou 11. listopadu.

Dlouhodobým cílem MF v souvislosti s vydáváním dluhopisů pro občany je zvýšit podíl domácností na držbě státního dluhu na úroveň běžnou ve vyspělém světě, tedy kolem deseti procent.

Spořicí státní dluhopisy - efektivní zdanění úrokových výnosů je nulové

Ministerstvo financí upřesňuje informaci týkající se zdanění spořicích státních dluhopisů, jejichž úpis začíná v pondělí 3. října 2011.

„Musíme naprosto důsledně dodržovat zákon o daních z příjmů bez jakýchkoli odchylek. Na spořicí státní dluhopisy se tedy nevztahuje žádná výjimka, žádné osvobození a uplatňuje se standardní srážková daň,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Zákon také jasně uvádí pravidla výpočtu daně včetně zaokrouhlení. Protože nominální hodnota jednoho dluhopisu činí 1 Kč, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň nulová.

Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Čtěte také: Státní dluhopis. Nová investiční příležitost