Zájem o ubytování na kolejích letos oproti předchozím rokům stoupl například podle Útvaru ubytovacích služeb Univerzity Karlovy (UK). Kapacity kolejí vysokých škol v Praze jsou již plně obsazeny kromě UK také na Vysoké škole ekonomické i Českém vysokém učení technickém (ČVUT).

Jednolůžkový pokoj na kolejích stojí většinou kolem 4300 korun za měsíc. Koleje ovšem nabízí různé kategorie ubytování. Kromě počtu lůžek a kvality pokoje závisí cena i na umístění v Praze a délce ubytování.

V posledních letech v Praze roste i poptávka studentů po pronájmech. Nejčastěji chtějí třípokojové byty, které si pak pronajme čtyři nebo pět studentů dohromady. V Praze je však nájemních bytů nedostatek. Průměrný měsíční nájem takového bytu v Praze činí až 15 tisíc korun a dalších až pět tisíc korun jsou poplatky za energie.

Byt. Ilustrační foto.
Developeři rozšiřují služby. Nabízejí byty ovládané přes mobil

Zájem o ubytování se oproti loňsku zvýšil i na kolejích Masarykovy univerzity v Brně. Momentálně jsou plné. Někteří studenti asi změnili názor i kvůli cenám nájemního bydlení v Brně, které meziročně vzrostly. Kolejné na univerzitě se pohybuje zhruba od 1600 do 4000 korun podle počtu lůžek, kvality vybavení a lokality.

Průměrné ceny pronájmu soukromého bytu v Brně podle serveru RealityMix stouply od loňského září o 9,5 procenta na 230 korun za metr čtvereční na měsíc. Například pronájem bytu o 80 metrech čtverečních by tak stál měsíčně 18 400 korun. Ne všichni pronajímatelé jsou navíc ochotní studenty ubytovat.

Nárůst zájmu o koleje zaznamenala i třeba Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Má již obsazeno asi 93 procent kapacity, kdežto loni ve stejnou dobu to bylo 88 procent. "Jedním z důvodů je i velký počet zahraničních studentů, kterých k nám hlavně díky programu Erasmus míří na zimní semestr kolem 600," uvedla mluvčí univerzity Petra Halíková. Ceny ubytování na ostravských kolejích se různí podle typu a stavu pokojů, takže lze bydlet už za dva tisíce korun za měsíc.

Univerzita opravila koleje. Studenti platí až čtyři tisíce.
Univerzita opravila koleje. Studenti platí až čtyři tisíce

Na Univerzitě Hradec Králové (UHK) nebo Vysoké škole polytechnické v Jihlavě (VŠP) zájem o ubytování převyšuje kapacitu tamních kolejí. Mnozí studenti také využívají pronájmů bytů ve městech, ale například podle Andrey Králové z hradecké firmy Palace Reality je nabídka omezená. Naopak v Jihlavě je podle mluvčího VŠP Tomáše Obruby nabídka ubytování v soukromí dostatečná.

Zájem o místa na kolejích olomoucké Univerzity Palackého je letos podle tamní správy kolejí a menz srovnatelný s předchozími lety. Už několik dní před zahájením akademického roku měly koleje všechny pokoje obsazené. Podobně i na kolejích ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně zůstává zájem stejný jako v minulém roce. Stoupá ale zájem o jednolůžkové pokoje. Koleje Univerzity Pardubice jsou před začátkem akademického roku také obsazeny. Nabídka ubytování s poptávkou jsou podle školy vyrovnané.

Středočeští vysokoškoláci v Kladně a Mladé Boleslavi často využívají spolubydlení v pronajatých bytech, protože koleje přímo ve zmíněných městech k dispozici nemají. Bydlení je vyjde měsíčně od 3000 korun výše. Také ale do škol běžně dojíždějí. V Kladně působí Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT a v Mladé Boleslavi Škoda Auto Vysoká škola.

Ilustrační foto.
IKEA odmítá dřevo z českých lesů. Požaduje jiný certifikát