Zákon předložili sociální demokraté loni v únoru. Pro normu hlasovala nejtěsnější nutná většina 101 poslanců zejména z ČSSD a KSČM, k nimž se připojila většina lidovců.

Sněmovna zákon navržený sociálními demokraty definitivně prosadila až při třetím schvalování, kromě prezidenta musela přehlasovat také Senát. Cílem zákona je zajistit, aby veškerý majetek letiště se všemi nemovitostmi zůstal ve vlastnictví státu.

Sociální demokraté to zdůvodňovali údajně nestandardní přípravou privatizace letiště vládou bývalého premiéra Mirka Topolánka. Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka přitom uvedl, že Letiště Praha je klíčovou součástí infrastruktury státu, a mělo by proto zůstat v jeho vlastnictví.
Jeho straničtí kolegové poukazovali i na bezpečnostní důvody. Občanští demokraté naopak vyjadřovali obavy, že schválení zákona by zastavilo rozvoj letiště.

Klaus: Tendr musí vláda dokončit

Prezident Klaus vetoval zákon v polovině prosince. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že sněmovna použila nástroj vyhrazený vládě. Zákon podle něj také působí zpětně, protože proces privatizace již začal.

Samotný majetek ruzyňského letiště není v zákoně také dostatečně přesně vymezen. To by mohlo být zdrojem řady obtížně řešitelných sporů, míní prezident. „Vláda sice nakonec nemusí vybrat žádného vítěze tendru, musí ale probíhající tendr dokončit,“ uvedl prezident.
ODS nevyloučila, že zákon po volbách zruší.