O návrzích, které už předem kritizovali výrobci, budou rozhodovat státy EU a europoslanci. Jejich souhlas je pro platnost normy nezbytný.

Přípravy návrhů se táhly několik let a provázely je silné tlaky tabákové lobby. Výrobci se obávají dopadu na značky budované desítky let. Zaznívají od nich i hlasy o porušování práv duševního vlastnictví a obchodních práv. Dlouhodobě také upozorňují i na problém pašování cigaret z třetích zemí.

Cílem reformy je snížit množství úmrtí spojených s kouřením a snaha odradit od kouřením mladé, zdůraznila komise. Kouření ročně v Evropě zabije kolem 700.000 lidí. Veřejné zdravotní výdaje v EU v souvislosti s kouřením a léčbou jeho následků podle konzervativních odhadů citovaných EK přesahují ročně 25 miliard eur.

Tabák zabíjí

„Čísla mluví sama za sebe: tabák zabíjí polovinu svých uživatelů a je vysoce návykový," prohlásil eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Tonio Borg. Připomněl, že 70 procent kuřáků s kouřením začíná už před dosažením 18 let. „Ambicí dnešního návrhu je učinit tabákové produkty a kouření méně atraktivní," dodal.

Podle návrhu by na obalu neměly být žádné propagační prvky a na krabičce by mělo být jasně napsáno, že tabákový kouř obsahuje více než 70 látek způsobujících rakovinu. Členské státy by navíc mohly zavést ještě přísnější pravidla pro obaly, budou-li chtít. Krabičky by měly obsahovat nejméně 20 cigaret, takže by se zakázaly menší krabičky s méně kusy. Zavádějící, a tudíž nepřípustné, by bylo i označovat cigarety jako „slim" či „přírodní" a „organické".

Prodej přes internet

Více regulován by měl být přeshraniční prodej cigaret po internetu. Komise navrhuje na krabičky umístit hologramy, které by měly pomoci ztížit prodej nelegálních cigaret. Nově se pravidla budou týkat i elektronických cigaret či rostlinných produktů ke kouření, které dosud regulovány nebyly. „Spotřebitelé nesmí být podváděni. Tabákové výrobky musí vypadat a chutnat jako tabákové výrobky, a tento návrh zajišťuje, že atraktivní obaly a příchutě nebudou využívány v marketingových strategiích," řekl Borg.

Firmy se ale bojí, že přísnější normy sníží už tak upadající tržby v Evropě a mohly by být precedentem pro růstové trhy v Asii a Africe. Podle zprávy společnosti KPMG pro producenta cigaret Philip Morris z června, z níž citovala agentura Reuters, tržby z cigaret loni dosáhly 576 miliard eur, což představuje propad o více než 100 miliard proti roku 2007.

Komise očekává, že nová pravidla by měla být schválena do roku 2014 a začít platit by mohla v letech 2015 až 2016.

Brusel se nakonec nevydal „australskou cestou". V Austrálii od začátku měsíce mají cigaretové obaly jednotnou formu, kdy na krabičkách v olivově zelené barvě nesmí být výrazné logo výrobce ani žádné reklamní texty. Naopak velmi výraznou část pokrývají grafická varování a odpudivé obrázky zdravotních následků kouření.

"Čarodějnický hon na kuřáky"

„EU by neměla pořádat čarodějnické hony na kuřáky a tabákový průmysl, ale měla by se zaměřit na ochranu nekuřáků a dětí a mladistvých podléhajících lákadlu snadné dostupnosti cigaret," reagoval europoslanec Jan Březina. „Uvedená opatření zavánějí plošnou prohibicí, která mívá za následek bujení černého trhu," řekl s tím, že klesnou daňové příjmy států.

Společnost Philip Morris v dnešní reakci uvedla, že některá doporučovaná opatření nepovedou ke splnění cílů a naopak vyústí v řadu nezamýšlených negativních dopadů. „V době, kdy si to Evropa může nejméně dovolit, návrh komise ignoruje masivní černý trh s tabákovými produkty, který už stojí členské země deset miliard eur ročně," uvedla také například firma.

„Není pochyb o tom, že kouření škodí zdraví, stejně jako například nadmíra alkoholu nebo tuku. Na druhé straně by neměly být žádnou regulací dotčeny základní svobody, tedy svoboda rozhodnutí občanů a svoboda podnikatelů vyrábět a prodávat výrobky, které nejsou zákonem zakázané," Milan Cabrnoch.

České ministerstvo zemědělství očekává předložení návrhu EK na jednání pracovních orgánů EU na přelomu února a března. Proto je zatím předčasné předjímat konkrétní návrhy změn legislativy, uvedla mluvčí Kateřina Böhmová.

V Česku tvoří ochucené cigarety, které by měly být zakázány, jen 2,3 procenta prodaného objemu cigaret. „Jedná se výhradně o mentolové cigarety, ostatní příchutě jsou na tuzemském trhu naprosto mizivě zastoupeny," řekla Lucie Hrušová z agentury Nielsen.

Podle odhadů Philip Morris ČR byl tuzemský trh s cigaretami v kalendářním roce 2011 v porovnání s předchozím rokem v podstatě stabilní na úrovni 21,1 miliardy kusů. V prvním pololetí letoška klesl tuzemský cigaretový trh o 3,6 procenta, když se prodalo 9,9 miliardy kusů cigaret.

Spotřeba cigaret v ČR klesla za posledních pět let o 15 procent. V loňském roce činila podle Českého statistického úřadu spotřeba cigaret na osobu 1988 kusů. Podle průzkumu Eurobarometr z konce května v současnosti v Česku kouří 29 procent lidí starších patnácti let.