Celková bilanční suma záložen se ve čtvrtletí meziročně zvýšila o 14,3 miliardy na 44,3 miliardy Kč. V objemu vkladů kampeličky přes nárůst stále zaostávají za ostatními finančními sektory. Například v podílových fondech měli Češi na konci března uloženo 249 miliard korun, v penzijních fondech přes 270 miliard korun a v bankách přes 1,5 bilionu korun.

Kapitál družstevních záložen se meziročně zvýšil na 4,56 miliardy Kč ze 2,87 miliardy korun před rokem. Kapitálová přiměřenost sektoru stoupla na 12,84 procenta z 12,14 procenta v březnu 2012. Zákonný limit činí osm procent.

Některé velké záložny se nedávno dostaly do problémů. Metropolitní spořitelní družstvo nemůže na základě rozhodnutí ČNB poskytovat úvěry a vyplácet vklady klientů, peníze mu kvůli podezřelým půjčkám zablokovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. V polovině května centrální banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital. Vedení družstva se následně usneslo, že dočasně nebude přijímat nové členy, nové vklady a ani nebude poskytovat nové úvěry.

Přísnější podmínky pro záložny

Vláda proto ve středu schválila pro záložny přísnější podmínky. Návrh novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech počítá s omezením bilanční sumy kampeliček na pět miliard korun; následně by se musely stát bankami, nebo pokračovat v činnosti bez možnosti růstu. Dalším z návrhů je zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek. Návrh musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Zástupci záložen s návrhem souhlasí.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. Družstevní záložny musí nyní dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání. Všechny vklady fyzických osob v záložnách jsou stoprocentně pojištěny do 100.000 eur (2,6 milionu Kč). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů.