U zaměstnavatelů v průmyslu i ve službách se tyto dvě skupiny oborů umístily na prvních dvou místech. U podniků z oblasti vědy, výzkumu a školství se před ně z hlediska perspektivy dostaly informatické a řemeslné obory.

Například stavebnictví přitom v posledních letech v tuzemsku zažilo výrazný propad. Od začátku letošního roku sice stavební výroba převážně roste, v červnu byl meziroční nárůst podle údajů Českého statistického úřadu 5,1 procenta, ale analytici poukazují na pokračující nedostatek zakázek. Pokud se srovnají výsledky stavebnictví za první pololetí letošního roku se stejným obdobím roku 2008, po kterém vypukla krize, je letošní půlrok o 27 procent nižší než před krizí.

Reorganizace školství

Ministerstvo školství plánuje v rámci reformy financování regionálního školství upravit rozdělování peněz pro střední školy tak, aby vedle počtu žáků rozhodovala perspektiva oboru. Vzhledem k regionálním rozdílům ministr Marcel Chládek (ČSSD) počítá s tím, že by o rozdělení 30 procent peněz rozhodovaly kraje jako zřizovatelé středních škol.

Na základě odhadů vývoje na trhu práce by se podle ministerstva měly podporovat obory, jejichž absolventi se uplatní především jako technici ve výpočetní technice i dalších oborech nebo odborní administrativní, celní a daňoví pracovníci. Vedle toho by měla být poptávka také po sociálních pracovnících a pečovatelích.

Na zpracování analýzy potřeb trhu práce se ministr školství v březnu dohodl se Svazem průmyslu a dopravy. Podpora učňovských oborů a odborného vzdělávání je součástí programového prohlášení vlády.

Uplatnění absolventů

Právě absolventi učňovských oborů patří k nejohroženějším skupinám na trhu práce. Míra nezaměstnanosti čerstvých absolventů, kteří ukončili školu před maximálně dvanácti měsíci, podle analýzy Národního ústavu pro vzdělávání v této skupině dosahovala loni v dubnu 27,4 procenta. To je téměř 7,5 tisíce uchazečů o zaměstnání.

Bezmála třicetiprocentní míra nezaměstnanosti byla k témuž datu mezi absolventy nástaveb. Zhruba pětina nezaměstnaných byla mezi absolventy učebních oborů zakončených maturitní zkouškou.

U středních odborných škol s maturitou bylo nezaměstnaných 14,8 procenta čerstvých absolventů, což je téměř šest tisíc lidí. Mezi středoškoláky se nejlépe uplatňují absolventi gymnázií, kde se míra nezaměstnanosti pohybovala na 4,1 procenta. Byla tak pod celostátním průměrem.