Prémie se týkají zhruba 120.000 zaměstnanců šesti západoněmeckých továren podléhajících kolektivní smlouvě, která jim zajišťuje podíl na výsledcích klíčové divize osobních vozů značky Volkswagen. Ta se ale nyní kvůli nákladům souvisejícím s emisním skandálem potýká se ztrátami.

Podle zprávy časopisu Mitbestimmen se nicméně generální ředitel koncernu Matthias Müller a šéf závodní rady Bernd Osterloh shodli, že si zaměstnanci prémie zaslouží. Kromě dobrých pracovních výkonů ocenili i to, že zaměstnanci i v době skandálu zůstali firmě věrní.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Automobilka Volkswagen koncem října oznámila, že se ve třetím čtvrtletí v důsledku skandálu kolem falšování testů emisí propadla do provozní ztráty 3,5 miliardy eur. Firma tak vykázala první čtvrtletní ztrátu za více než dvě desetiletí.

Výsledky za loňský rok firma původně plánovala zveřejnit 10. března, kvůli nezodpovězeným otázkám ohledně dopadů skandálu ale jejich zveřejnění odložila. Podle dřívějších informací agentury Reuters by odklad mohl činit čtyři až šest týdnů.