Ministerstvo zemědělství obhajovalo zvýšení poplatku tím, že se neměnil od roku 1994. Jinde v Evropě se podle vlády vybírají vyšší poplatky. Například v Německu stojí zapsání rodinného domku do katastru 400 eur, tedy téměř 10.000 korun, v Rakousku procento z ceny domku, na Slovensku se platí 66 eur, tedy asi 1600 korun.

Někteří senátoři ale kritizovali, že katastrální úřady ze zvýšení poplatku nezískají ani korunu například na digitalizaci katastrálních map, neboť se suma stane příjmem státního rozpočtu.

Na poplatcích katastrální úřady vyberou stovky milionů korun ročně. Například předloni to bylo 596 milionů korun, z toho 316 milionů korun bylo za vklady do katastru.

Firmám novela přinese administrativní úlevy. Nebudou muset třeba přikládat výpisy z obchodního rejstříku, pokud bude možné si údaje ověřit po internetu. Návrhy na zahájení řízení o zápisu se budou podávat na stanoveném formuláři. Novela též eliminuje podávání šikanujících žalob, jejichž cílem je konkurentovi ztížit či znemožnit zřízení věcného práva k nemovitosti. Novela také umožní vymazat stará zástavní práva převzatá z pozemkové knihy vedené do roku 1964.

Klaus dnes svým podpisem potvrdil také vládní novelu o převodu 1,1 miliardy korun na národní dotační zdroje. Peníze budou přesunuty do letošního rozpočtu ministerstva zemědělství. Národní dotační programy počítají mimo jiné s podporou chovu prasat a drůbeže, musí je ale ještě uznat Evropská komise. Přesunuté peníze by měly být využity také na programy odbahňování rybníků, příspěvek by mohli dostat i včelaři, osiváři a část peněz by mohla jít i do nákazového fondu.

Prezident podepsal také novelu zákona o ekologickém zemědělství, která má zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci. Návrh také ministerstvu zemědělství nově umožní kontrolním organizacím, které dohlížejí na ekofarmáře, v případě zjištěných pochybení ukládat pokuty až čtvrtmilionu korun.

Klaus svůj podpis připojil také pod novelu o přeměnách obchodních společností a družstev, která má vyjasnit pravidla pro jejich fúze či rozdělování. Předloha upravuje typy přeshraničních přeměn a možnost přeshraničního přemístění sídla nad rámec již upravené přeshraniční fúze.