Přejete si platit hodinkami? Anebo raději přívěskem na klíče? Ne, technika zatím tolik nepokročila, ale když se vyjádříme s jistou nadsázkou, přece jen je to možné. Stačí si na oblíbený předmět připevnit takzvanou bezkontaktní nálepku a na svět financí budete rázem hledět jinýma očima.

Tato nová technologie se teď rychle prosazuje a bankám slouží jako vděčný marketingový nástroj. Některé z nich umožňují i stylový výběr vlastního motivu, čímž přitažlivost metody ještě umocňují.

Jistě to však není estetika, která bezkontaktním platebním nálepkám umetá cestičku. Jde především o rychlost plateb, praktičnost, pohodlnost a bezpečnost.

Neviditelná hotovost

Ne náhodou si bezkontaktní platby velmi rychle oblíbili lidé na celém světě, obyvatele České republiky nevyjímaje. Lze říct, že tato metoda placení se pomalu stává součástí běžného života. Z deseti miliónů platebních karet v České republice je více než 42 procent bezkontaktních. Platíte-li tímto způsobem částky do 500 korun, nemusíte ani zadávat osobní identifikační číslo (známé pod anglickou zkratkou PIN).

Podmínky pro využívání bezkontaktní technologie se ostatně rok od roku radikálně zlepšují. Podle statistiky je v České republice bezkontaktní už každý druhý terminál v obchodech či u poskytovatelů služeb. Bezkontaktní nálepky možnosti této technologie ještě umocňují.

Přejete-li si rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob placení, který je vždy po ruce, jsou ideální. Pochopitelně, vlastnictví karet tím není omezeno. A co je důležité, finanční instituce nabízejí debetní i kreditní variantu nálepek, přesně podle toho, k jaké kartě si nálepku objednáte.

„Ideální doba pro zavedení bezkontaktních nálepek uzrála jak z hlediska zákazníků, tak technologií. Čeští spotřebitelé přijali bezkontaktní platby poměrně rychle za necelé tři roky a navíc je nyní k dispozici i dostatečná síť pokladen umožňujících bezkontaktní placení. Je tak na čem stavět," říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB. Plné pokrytí bezkontaktními terminály v Česku lze podle něho očekávat do konce příštího roku.

Zdůrazňuje, že bezkontaktní nálepka představuje novou, alternativní formu placení, díky níž může zájemce platit jakékoliv částky bez nutnosti nosit s sebou kabelku, peněženku nebo samotnou platební kartu.

Jak ukazují neoficiální průzkumy, lidé si nálepku nejčastěji lepí na mobilní telefon. Z prostředku komunikace se tím rázem stává rychlý a pohodlný platební nástroj. Jinak se však osobním preferencím meze nekladou.

Mazlíček jako motiv

Zájemce si v některých bankách může navíc vybrat z několika originálních designů, které si v rámci ověřování této technologie vybrali samotní zákazníci. Případně si přes internetovou aplikaci navrhnout zcela originální vzhled umístit si na ni fotografii blízkého člověka, zvířecího mazlíčka nebo jednoduše toho, koho chce mít člověk stále na očích.

„V souvislosti s bezkontaktním placením se lidé často ptají na bezpečnost. Díky tomu, že majitel nálepku nedává z ruky, se možnost zneužití omezuje na minimum. Při zneužití karty třetí osobou lidem vracíme případně odcizenou částku, a to od posledního zadání kódu PIN. Činíme tak nad rámec zákona a po rychlém interním prošetření konkrétního případu. Nálepku si lze navíc pojistit včetně mobilního telefonu a dalších osobních věcí, a to za 135 korun ročně. Tím získáte jistotu náhrady škody až do výše 20 000 korun," charakterizuje výhody pojištění Jana Opršalová, manažerka útvaru Platební komfort a služby ČSOB.

Důvody, které možná přesvědčí i vás.