VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zapomeňte na ovoce, na trh míří vodka s příchutí masa

Wasilla (Aljaška) - Připravte své chuťové pohárky na koktejly pro masožravce. Právě pro ně uvedla na trh americká výrobna lihovin Alaska Distillery ve městě Wasilla vodku s příchutí uzeného lososa. Učinila tak zhruba rok poté, co lihopalna Black Rock Spirits sídlící v Seattlu představila svou šunkovou vodku, píše dnes agentura AP.

30.6.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Karel Rozehnal

Oba tyto destiláty byly původně míněny k míchání koktejlu Bloody Mary, ale získávají si stále větší oblibu mezi experty na míchání nápojů - a nejen mezi nimi.

"Myslím, že na jejím vzniku se podílelo trochu bláznovství a trochu opilosti," říká Toby Foster z Alaska Distillery, který přišel s novými příchutěmiinspirovanými Aljaškou. Jeho záměrem bylo uvést na trh místní vodku, která by vyčnívala z řady dalších lahví v regálech obchodů s alkoholickými nápoji.

"Snažil jsem se vymyslet něco aljašského - a co je aljašštějšího než uzený losos? Bylo to něco jako zjevení," dodává.
Samotný nápad se ukázal být tou snazší částí. Najít správný recept už bylo o trochu větší výzvou. Foster s kolegyní Scotti MacDonaldovou to zkoušeli osmačtyřicetkrát a některé z prvních 47 pokusů byly jednoduše odporné. "Rozhodně při prvních zkouškách jsme museli mít po ruce kyblík, kdyby se nám zvednul žaludek," říká MacDonaldová. "Bylo to hodně hnusné a takové mastné. Ale jakmile se nám toho povedlo zbavit a začali jsme to jen vylepšovat, tak už to byla zábava a hra," dodává.

Vodka patří mezi nejprodávanější destiláty v USA a v posledních pěti nebo šesti letech šel nahoru prodej jejích ochucených druhů, říká Danielle Eddyová, mluvčí rady destilovaných alkoholů v USA. Jako první byly ovocné příchuti, pak následovala zelenina a bylinky a dokonce i ruská česneková vodka. "V posledních měsících se na trhu objevila Bakon Vodka (s šunkovou příchutí), ovšem vodka s uzeným lososem je nejmimořádnější, o jaké jsme slyšeli," dodala.

Lihovar Alaska Distillery funguje pět let, a pokud je to možné, spoléhá výhradně na aljašské produkty - od obilí, přes brambory až po vodu z ledovce - a teď i na lososy lovené v Aljašském zálivu. Klíčem k příchuti nejnovější vodky je způsob, jakým se losos udí; a to je obchodním tajemstvím. Jakmile je ryba vyuzena, odstraní se kůže a zaměstnanci rozmělní jednotlivé filety. Ty jsou pak umístěny do velké kádě, kde se smísí s vysoce koncentrovaným etanolem. Z této směsi je extrahována příchuť i s výraznou, typicky lososovou barvou.

"Výsledkem je velmi koncentrovaná tekutá tresť, kterou přidáváme do své vodky. Mísíme ji za studena a ještě několikrát ji filtrujeme," vysvětluje Foster.
Jak vodka s příchutí uzeného lososa, tak šunková vodka si už našly využití za hranicí jejich původního určení coby základ pro originální variantu koktejlu Bloody Mary, říká Sven Linden z destilérie Black Rock Spirits, která vyrábí Bakon Vodku. Šunková vodka se překvapivě míchá například do drinků na bázi smetany s čokoládou, anebo třeba do koktejlu s názvem Luau, který je směsí vodky, ananasového džusu a kapky karamelu.

V restauraci Bear Tooth Grill v Anchorage šéfkuchaři začali novou místní vodku dávat do krémové omáčky, kterou přelévají lososa servírovaného na těstovinách. Místní barman Ken Ryther ji samozřejmě míchá do Bloody Mary, ale servíruje ji i samotnou a jeden z rybářů už si s ní prý dokonce poručil martini.

"Na Aljašce jíme spoustu lososa, ten je nedílnou částí naší stravy," říká Ryther. "Ať už ho jíte nebo pijete, je to stejné. Buď vám naplní žaludek nebo udělá lehkou hlavu," dodává.
dk kš

Autor: ČTK

30.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
71 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

V Bruselu se jedná o jednotném postupu Evropské unie při brexitu

V hlavním městě Belgie a EU se dnes schází k jednání 27 členských států Evropské unie. Mají dohodnout taktiku, jak bude dvouleté období odchodu Velké Británie z unie vypadat. Ale už před jednáním poslal Britům vzkaz například německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Otevřene řekl, že na rovné podmínky, které mají stávající zbylé země unie musí Velká Británie zapomenout. Ta by měla definitivně ukončit své členství na jaře roku 2019.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies