VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zapomeňte na ovoce, na trh míří vodka s příchutí masa

Wasilla (Aljaška) - Připravte své chuťové pohárky na koktejly pro masožravce. Právě pro ně uvedla na trh americká výrobna lihovin Alaska Distillery ve městě Wasilla vodku s příchutí uzeného lososa. Učinila tak zhruba rok poté, co lihopalna Black Rock Spirits sídlící v Seattlu představila svou šunkovou vodku, píše dnes agentura AP.

30.6.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Karel Rozehnal

Oba tyto destiláty byly původně míněny k míchání koktejlu Bloody Mary, ale získávají si stále větší oblibu mezi experty na míchání nápojů - a nejen mezi nimi.

"Myslím, že na jejím vzniku se podílelo trochu bláznovství a trochu opilosti," říká Toby Foster z Alaska Distillery, který přišel s novými příchutěmiinspirovanými Aljaškou. Jeho záměrem bylo uvést na trh místní vodku, která by vyčnívala z řady dalších lahví v regálech obchodů s alkoholickými nápoji.

"Snažil jsem se vymyslet něco aljašského - a co je aljašštějšího než uzený losos? Bylo to něco jako zjevení," dodává.
Samotný nápad se ukázal být tou snazší částí. Najít správný recept už bylo o trochu větší výzvou. Foster s kolegyní Scotti MacDonaldovou to zkoušeli osmačtyřicetkrát a některé z prvních 47 pokusů byly jednoduše odporné. "Rozhodně při prvních zkouškách jsme museli mít po ruce kyblík, kdyby se nám zvednul žaludek," říká MacDonaldová. "Bylo to hodně hnusné a takové mastné. Ale jakmile se nám toho povedlo zbavit a začali jsme to jen vylepšovat, tak už to byla zábava a hra," dodává.

Vodka patří mezi nejprodávanější destiláty v USA a v posledních pěti nebo šesti letech šel nahoru prodej jejích ochucených druhů, říká Danielle Eddyová, mluvčí rady destilovaných alkoholů v USA. Jako první byly ovocné příchuti, pak následovala zelenina a bylinky a dokonce i ruská česneková vodka. "V posledních měsících se na trhu objevila Bakon Vodka (s šunkovou příchutí), ovšem vodka s uzeným lososem je nejmimořádnější, o jaké jsme slyšeli," dodala.

Lihovar Alaska Distillery funguje pět let, a pokud je to možné, spoléhá výhradně na aljašské produkty - od obilí, přes brambory až po vodu z ledovce - a teď i na lososy lovené v Aljašském zálivu. Klíčem k příchuti nejnovější vodky je způsob, jakým se losos udí; a to je obchodním tajemstvím. Jakmile je ryba vyuzena, odstraní se kůže a zaměstnanci rozmělní jednotlivé filety. Ty jsou pak umístěny do velké kádě, kde se smísí s vysoce koncentrovaným etanolem. Z této směsi je extrahována příchuť i s výraznou, typicky lososovou barvou.

"Výsledkem je velmi koncentrovaná tekutá tresť, kterou přidáváme do své vodky. Mísíme ji za studena a ještě několikrát ji filtrujeme," vysvětluje Foster.
Jak vodka s příchutí uzeného lososa, tak šunková vodka si už našly využití za hranicí jejich původního určení coby základ pro originální variantu koktejlu Bloody Mary, říká Sven Linden z destilérie Black Rock Spirits, která vyrábí Bakon Vodku. Šunková vodka se překvapivě míchá například do drinků na bázi smetany s čokoládou, anebo třeba do koktejlu s názvem Luau, který je směsí vodky, ananasového džusu a kapky karamelu.

V restauraci Bear Tooth Grill v Anchorage šéfkuchaři začali novou místní vodku dávat do krémové omáčky, kterou přelévají lososa servírovaného na těstovinách. Místní barman Ken Ryther ji samozřejmě míchá do Bloody Mary, ale servíruje ji i samotnou a jeden z rybářů už si s ní prý dokonce poručil martini.

"Na Aljašce jíme spoustu lososa, ten je nedílnou částí naší stravy," říká Ryther. "Ať už ho jíte nebo pijete, je to stejné. Buď vám naplní žaludek nebo udělá lehkou hlavu," dodává.
dk kš

Autor: ČTK

30.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marine Le Penová
7 9

Le Penové opět hrozí ztráta imunity

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

AKTUALIZOVÁNO

Prahu postihly rozsáhlé výpadky elektřiny, nejezdily tramvaje

Hlavní město postihly rozsáhlé výpadky elektřiny. Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce způsobila asi půlhodinový výpadek technická závada na rozvodně Praha - Jih v Chodově. Proud podle něj nešel v městských částech Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 9 a Praha 10.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies