Zařazení jüanu do koše měn je důležitým milníkem v globálním finančním systému a potvrzuje se tím rostoucí význam čínské ekonomiky, řekl analytik společnosti Deloitte David Marek. Z pohledu česko-čínských obchodních vztahů se toho podle něj mnoho nezmění, o čínských investicích v ČR rozhodují jiné faktory. "Možná, že až jednou dojde na plnou konvertibilitu jüanu, dostane se čínská měna i do devizových rezerv ČNB. A bude-li muset někdy v budoucnosti ČNB intervenovat na devizovém trhu, je možné, že bude nejen kupovat či prodávat eura a dolary, ale i jüan," podotkl.

"Lze očekávat, že čínská měna bude kolísat výrazněji než doposud. To však neznamená, že Peking od ní dá zcela ruce pryč. V případě hrozby většího otřesu Peking i nadále intervenovat bude. Celkově ale budou jeho intervence méně časté než dosud," uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Jüan nyní bude více v moci tržních sil, což vítají finanční trhy. Rozvoj čínského finančního trhu bude mít v dlouhodobé perspektivě příznivý vliv na rozvoj globální, a tedy i české ekonomiky, dodal.

Čínské investice v Česku

V příštích letech lze podle Kovandy čekat nárůst objemu čínských investic v ČR. Ten by se ale odehrál i bez aktuálního kroku MMF. Ten je jakousi "pečetí" toho, co v praxi prokazují právě i čínské investice v ČR, totiž rostoucí hospodářské moci Číny. Pokud se však Čína bude chtít zařadit mezi ty opravdu vyspělé světové ekonomiky, bude muset ujít ještě docela dlouhou cestu. Zejména znatelněji oprostit svoji ekonomiku od politických vlivů a od politických zásahů, poznamenal.

Čína dostala pochvalu za reformy, které v posledních měsících provedla, míní analytik České spořitelny David Navrátil. Váha v koši SDR je 11 procent. Podíl Číny na mezinárodním obchodě je 15 procent. Podíl čínské měny na devizových rezervách centrálních bank je jen jedno procento, připomněl. Nelze očekávat, že centrální banky budou rychle nakupovat jüany. Nicméně pozvolné nákupy lze čekat především od zemí, kde Čína má vysoký podíl na jejich vývozech a dovozech, tedy asijské centrální banky, ale i třeba Brazílie. A zařazení do SDR zvýší poptávku po jüanu i od některých globálních penzijních fondů.

Rozhodnutí MMF je podle jeho šéfky Christine Lagardeové mezníkem v integraci čínské ekonomiky do světového finančního systému. Jüan se stane součástí koše od října 2016, bude tak stát po boku amerického dolaru, eura, japonského jenu a britské libry. Čína je druhou největší ekonomikou světa po Spojených státech.