Při kontrole v místě určení veterináři u dovezeného masa naměřili teplotu mezi 12,2 a 15,9 stupně Celsia. Maximální povolená teplota je přitom sedm stupňů Celsia.

„Z tohoto důvodu KVS pro Olomoucký kraj nařídila nepropustit do tržní sítě 6669 kg vepřového masa od výrobce v Německu, identifikační označení DE 1230, a vrátit ho zpět výrobci,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. „Zásilka byla okamžitě z uvedených důvodů odeslána zpět,“ dodal. Není-li dodržena předepsaná teplota, potraviny živočišného původu se mohou začít kazit, při jejich konzumaci pak může být ohroženo zdraví.

Na základě nového vládního nařízení musí od poloviny letošního května dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta. Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Nahlašování mimo jiné inspektorům usnadňuje vytipování potenciálních problémových zásilek.