„Nejsem podporovatel další expanze ČRo. Já jsme spíše zastáncem dobré profilace stávajících okruhů, než vytváření nových stanic. Nejsem si jistý, že na Vltavě, které klesá poslechovost, jdeme úplně tím správným směrem, nejsem si jistý, jestli u Dvojky, kde nám také začíná klesat poslechovost, jsme neztratili příliš mnoho posluchačů aniž bychom získali nové," řekl Zavoral.

Podle něj existuje již zhruba rok a půl projekt nového rádia ČRo Sport Rock jako ryze digitální stanice kombinující sportovní vysílání s rockovou hudbou, ale i ta si vyžádá náklady několika milionů korun. „A protože ty peníze potřebujeme na rozvoj úplně něčeho jiného, tak jsme ten projekt nechali zatím spát," dodal.

Pro zajištění udržitelného rozvoje ČRo se chce Zavoral pokusit o indexaci koncesionářského poplatku vzhledem k inflaci. V současnosti pro tento krok zjišťuje politickou vůli a chtěl by ho koordinovat s Českou televizí. Výše poplatku je posledních osm let 45 korun.

Další možností, jak získat prostředky na investice, je prosazení vrácení DPH z koncesionářských poplatků. Spor o částku v celkové výši zhruba jedna miliarda korun řeší soud v Lucemburku. Další stání má být v březnu.

S Českou televizí chce šéf ČRo spolupracovat nejen na legislativní úrovni, ale i v oblasti programu nebo na mezinárodní úrovni při získávání vysílacích práv.

V oblasti digitalizace rozhlasového vysílání bude ČRo pokračovat v experimentálním vysílání a dalších přípravných krocích, ale zároveň bude muset zvýšit lobbing u státních orgánů, aby se pro ně podle Zavorala tato věc vůbec stala tématem. Stejně tak ČRo naráží na odpor komerčních rádií.

„U digitalizace budu razit dosavadní strategii, ale je tu i mnoho jiných platforem, jak šířit rozhlasové vysílání, ať je to internetové vysílání, mobilní aplikace, hybridní rádio a podobně. Chci tlačit všechny platformy, kde ti posluchači jsou, anebo kde víme, že v budoucnosti budou," doplnil Zavoral.

Zavoral se stal generálním ředitelem Českého rozhlasu letos v lednu. Nahradil Petera Duhana, který rezignoval loni v říjnu. ČRo má roční rozpočet 2,19 miliardy korun a zaměstnává 1500 lidí.