Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdeněk Pohlreich k cenám nealka: Je to jako otevřít si deštník proti zemětřesení

Praha /ROZHOVOR/ – Pokud legislativním procesem projde návrh zákona o ochraně zdraví, restauratéři budou muset ve svých zařízeních nabízet vždy jedno nealko levnější než alkoholický nápoj. Podle ministerstva zdravotnictví nebude mít toto opatření na podnikatele významnější dopad. „Vzhledem k nutnosti platit spotřební daň u alkoholu, vždy musí existovat levnější nealkoholický nápoj při zachování stejné marže, byť by to bylo nealkoholické pivo," vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě.

24.8.2015 46
SDÍLEJ:

Známý kuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich.Foto: Deník/Jiří Kopáč

Jeden z nejznámějších českých restauratérů Zdeněk Pohlreich si myslí, že stát tím zbytečně zasahuje do podnikání.

Pane Pohlreichu, sám jste provozovatelem restaurace. Domníváte se, že by stát měl přikazovat, za jakou cenu a co se má v restauracích prodávat?
Myslím, že lidé podobné věci příliš neřeší. Když si chtějí dát pivo, dají si ho, 
i když bude dražší než voda. Naopak, když si budou chtít dát vodu, dají si ji, i pokud bude dražší než pivo. Myslím si, že takovou věc by stát neměl nařizovat a regulovat cenami. Ostatně tím zasahuje do toho, jak já mám podnikat a co mám v podniku nabízet, vzhledem k tomu, že tím levnějším nealkoholickým nápojem bude pravděpodobně kohoutková voda. Zaslechl jsem ale, že v Česku se pije nejvíc alkoholu na celém světě. Tohle nařízení mi připadá stejně účinné, jako když si proti zemětřesení otevřu deštník. Myslím si totiž, že hlavní problém je v příliš snadné dostupnosti alkoholu.

Kolem kohoutkové vody v restauracích se vede mnoho debat. Vy ji ve svých restauracích nepodáváte. Co vás k tomu vede?
Upřímně moc nechápu ten mediální povyk kvůli kohoutkové vodě v restauracích. Já ji svým hostům nikdy prodávat nebudu, protože k správnému gastronomickému zážitku prostě nepatří. Kvalitní restaurace je taková, která nabízí kvalitní jídlo a kvalitní pití. Čili podobným zákonem mi stát říká, že nemám zákazníkům nabízet tu nejvyšší kvalitu. Ale když chci, aby se mi host do hospody vrátil, musí dostat kvalitní servis, kvalitní jídlo a kvalitní pití. A minerálka z kohoutku bohužel neteče.

Vy tedy vždy dáváte přednost minerálkám?
U jídla přemýšlíme o tom, co našemu tělu dodáváme. Stejně tak by tomu mělo být 
i u vody, kde bychom si měli vybírat jen kvalitní vodu. Nápoje totiž ovlivňují prožitek z jídla, víno bereme jako součást gastronomického zážitku. To samé by mělo platit pro nealkoholické nápoje, proto ve svých restauracích dbám na jejich kvalitu. Kvalitní pohoštění totiž nedělá jen jídlo, ale také pití. Pití není jen doplněk jídla, ale základ. Kvalitní voda je základ pití, nakonec i v každém alkoholu je základem voda.

Jste v kvalitě takto striktní, 
i pokud jde o prostředí restaurace? Podle navrhovaného zákona o ochraně zdraví by měl ve všech restauracích platit zákaz kouření. Myslíte si, že je to dobrý krok? Nepoškodí to restauratéry? Nebo jim čisté prostory bez kouře mohou pomoci?
Já myslím, že zákaz kouření měl platit už dávno. Možná to některým podnikům může trochu uškodit, ale to, že kouření škodí zdraví, platí 
a vyhovět všem prostě nelze. Ve veřejných prostorách by se kouřit nemělo. Je to světový standard, nemá cenu nad tím moc polemizovat, prostě to tak je.

Máte raději jídlo, které vám někdo uvaří, nebo jídlo, které si uvaříte sám a přesně víte, co obsahuje?
Já si strašně rád nechám vařit od někoho, kdo to umí. Je to nedílná součást mého života. Pokud to musím být já sám, nevadí mi to, ale rád se nechám obsloužit a vyzkouším, co dělají ostatní. Je pro mě klíčová čerstvost surovin a kvalita zpracování. Samozřejmě i prostředí hraje velkou roli.

A zkoušel jste už někdy nějaký „adrenalinový" kulinářský zážitek, například brouky? Co to bylo a jak vám to chutnalo? Pravděpodobně speciálně u takových pokrmů na kvalitě 
a zpracování záleží opravdu hodně, ne? Třeba u ryby fugu jde dokonce o strávníkův život. Myslíte, že ten zážitek za takový risk stojí?
Mně se tyhle experimenty jednoduše hnusí a řeči o tom, jaká je v tom budoucnost, jsou mi těžce proti mysli. Nepracovali jsme desítky let na kulinářském rozvoji, abychom začali jíst takovéhle věci. Rybu fugu bych asi neriskoval, mám se totiž moc rád. Podle mne to za ten zážitek nestojí, nejsem obecně fandou adrenalinových zážitků.

Jak vypadá vaše oblíbené menu a kde si ho nejraději dáte?
Mám heslo, které zní asi tak, že není nad dobrou tříchodovku. Protože miluji seafood a nejím moc sladké, vždy raději vyměním dezert za jeden předkrm navíc. Nesmí toho být moc a musí to prostě sedět, ať je to cokoliv. (zpd)

Zákon stále čeká ve sněmovně
Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek v čase:
28. 1. 2015 – je zveřejněn návrh nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek, který připravilo ministerstvo zdravotnictví
5. 3. 2015 – prezident Zeman oznamuje, že zákon nebude vetovat
3. 6. 2015 – vláda návrh zákona schvaluje a předkládá sněmovně
10. 6. 2015 – dochází k poslední úpravě zákona
červenec 2015 – zákon se dostává do programu Poslanecké sněmovny a v jejím projednávání je doposud
platit má od začátku roku 2016

Body, na kterých se zákon zadrhnul:
úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech a na zábavách
povinně musí být nabízen jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo

Autor: Redakce

24.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 46
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Malála Júsufzajová
7

Pákistánská nositelka Nobelovy ceny za mír nastoupí na Oxford

Servírka Barbora Horská byla jednou z těch, která ženu obsluhovala. Na snímku u stolu, kde podvodnice seděla.
2

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, policie je na ní krátká

Piráti, sundejte mě z vězeňského autobusu, požaduje Nečasová. Hrozí právníky

Advokáti Jany Nečasové (dříve Nagyové) požadují po Pirátské straně, aby odstranila podobu někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase z "vězeňského autobusu", s kterým tento týden vyrazila do volební kampaně. Piráti na autobusu poukazují kresbami na kauzy politických protivníků. V předžalobní výzvě, žádají zástupci Nečasové také omluvu, v opačném případě hrozí právními kroky. 

Venkovské prodejny končí kvůli zvyšování platů. Má je stát dotovat?

Češi chtějí zachránit venkovské obchody. Šedesát šest procent lidí v České republice souhlasí s tím, že by měl stát ztrátové prodejny v malých obcích do 500 obyvatel finančně podporovat. Pouze 26 procent lidí je proti tomu. Z vesnic pomalu mizí hospody, obchody i pošty.

Pelikán nejvyššího žalobce mlčenlivosti nezprostil. Obstrukce, reaguje Plíšek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nezprostil nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana mlčenlivosti pro slyšení před sněmovní komisí k únikům údajů z vyšetřovacích spisů. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) mluví o naschválu a o obstrukci. Pelikán poukazuje na to, že žádosti o zbavení mlčenlivosti nebyly zdůvodněny tak, jak požaduje zákon o státním zastupitelství.

Finanční poradce: Zažíváme skvělé časy, které nebudou trvat věčně

/ROZHOVOR/ Česká národní banka nedávno zvedla úrokové sazby. Znamená to zdražení úvěrů, naopak střadatelé mohou být potěšeni. Pro koho je to ještě dobrá zpráva a kdo si pohoršil, přibližuje finanční poradce Partners Josef Uchytil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení