VYBERTE SI REGION

Zdeněk Pohlreich k cenám nealka: Je to jako otevřít si deštník proti zemětřesení

Praha /ROZHOVOR/ – Pokud legislativním procesem projde návrh zákona o ochraně zdraví, restauratéři budou muset ve svých zařízeních nabízet vždy jedno nealko levnější než alkoholický nápoj. Podle ministerstva zdravotnictví nebude mít toto opatření na podnikatele významnější dopad. „Vzhledem k nutnosti platit spotřební daň u alkoholu, vždy musí existovat levnější nealkoholický nápoj při zachování stejné marže, byť by to bylo nealkoholické pivo," vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě.

24.8.2015 46
SDÍLEJ:

Známý kuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich.Foto: Deník/Jiří Kopáč

Jeden z nejznámějších českých restauratérů Zdeněk Pohlreich si myslí, že stát tím zbytečně zasahuje do podnikání.

Pane Pohlreichu, sám jste provozovatelem restaurace. Domníváte se, že by stát měl přikazovat, za jakou cenu a co se má v restauracích prodávat?
Myslím, že lidé podobné věci příliš neřeší. Když si chtějí dát pivo, dají si ho, 
i když bude dražší než voda. Naopak, když si budou chtít dát vodu, dají si ji, i pokud bude dražší než pivo. Myslím si, že takovou věc by stát neměl nařizovat a regulovat cenami. Ostatně tím zasahuje do toho, jak já mám podnikat a co mám v podniku nabízet, vzhledem k tomu, že tím levnějším nealkoholickým nápojem bude pravděpodobně kohoutková voda. Zaslechl jsem ale, že v Česku se pije nejvíc alkoholu na celém světě. Tohle nařízení mi připadá stejně účinné, jako když si proti zemětřesení otevřu deštník. Myslím si totiž, že hlavní problém je v příliš snadné dostupnosti alkoholu.

Kolem kohoutkové vody v restauracích se vede mnoho debat. Vy ji ve svých restauracích nepodáváte. Co vás k tomu vede?
Upřímně moc nechápu ten mediální povyk kvůli kohoutkové vodě v restauracích. Já ji svým hostům nikdy prodávat nebudu, protože k správnému gastronomickému zážitku prostě nepatří. Kvalitní restaurace je taková, která nabízí kvalitní jídlo a kvalitní pití. Čili podobným zákonem mi stát říká, že nemám zákazníkům nabízet tu nejvyšší kvalitu. Ale když chci, aby se mi host do hospody vrátil, musí dostat kvalitní servis, kvalitní jídlo a kvalitní pití. A minerálka z kohoutku bohužel neteče.

Vy tedy vždy dáváte přednost minerálkám?
U jídla přemýšlíme o tom, co našemu tělu dodáváme. Stejně tak by tomu mělo být 
i u vody, kde bychom si měli vybírat jen kvalitní vodu. Nápoje totiž ovlivňují prožitek z jídla, víno bereme jako součást gastronomického zážitku. To samé by mělo platit pro nealkoholické nápoje, proto ve svých restauracích dbám na jejich kvalitu. Kvalitní pohoštění totiž nedělá jen jídlo, ale také pití. Pití není jen doplněk jídla, ale základ. Kvalitní voda je základ pití, nakonec i v každém alkoholu je základem voda.

Jste v kvalitě takto striktní, 
i pokud jde o prostředí restaurace? Podle navrhovaného zákona o ochraně zdraví by měl ve všech restauracích platit zákaz kouření. Myslíte si, že je to dobrý krok? Nepoškodí to restauratéry? Nebo jim čisté prostory bez kouře mohou pomoci?
Já myslím, že zákaz kouření měl platit už dávno. Možná to některým podnikům může trochu uškodit, ale to, že kouření škodí zdraví, platí 
a vyhovět všem prostě nelze. Ve veřejných prostorách by se kouřit nemělo. Je to světový standard, nemá cenu nad tím moc polemizovat, prostě to tak je.

Máte raději jídlo, které vám někdo uvaří, nebo jídlo, které si uvaříte sám a přesně víte, co obsahuje?
Já si strašně rád nechám vařit od někoho, kdo to umí. Je to nedílná součást mého života. Pokud to musím být já sám, nevadí mi to, ale rád se nechám obsloužit a vyzkouším, co dělají ostatní. Je pro mě klíčová čerstvost surovin a kvalita zpracování. Samozřejmě i prostředí hraje velkou roli.

A zkoušel jste už někdy nějaký „adrenalinový" kulinářský zážitek, například brouky? Co to bylo a jak vám to chutnalo? Pravděpodobně speciálně u takových pokrmů na kvalitě 
a zpracování záleží opravdu hodně, ne? Třeba u ryby fugu jde dokonce o strávníkův život. Myslíte, že ten zážitek za takový risk stojí?
Mně se tyhle experimenty jednoduše hnusí a řeči o tom, jaká je v tom budoucnost, jsou mi těžce proti mysli. Nepracovali jsme desítky let na kulinářském rozvoji, abychom začali jíst takovéhle věci. Rybu fugu bych asi neriskoval, mám se totiž moc rád. Podle mne to za ten zážitek nestojí, nejsem obecně fandou adrenalinových zážitků.

Jak vypadá vaše oblíbené menu a kde si ho nejraději dáte?
Mám heslo, které zní asi tak, že není nad dobrou tříchodovku. Protože miluji seafood a nejím moc sladké, vždy raději vyměním dezert za jeden předkrm navíc. Nesmí toho být moc a musí to prostě sedět, ať je to cokoliv. (zpd)

Zákon stále čeká ve sněmovně
Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek v čase:
28. 1. 2015 – je zveřejněn návrh nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek, který připravilo ministerstvo zdravotnictví
5. 3. 2015 – prezident Zeman oznamuje, že zákon nebude vetovat
3. 6. 2015 – vláda návrh zákona schvaluje a předkládá sněmovně
10. 6. 2015 – dochází k poslední úpravě zákona
červenec 2015 – zákon se dostává do programu Poslanecké sněmovny a v jejím projednávání je doposud
platit má od začátku roku 2016

Body, na kterých se zákon zadrhnul:
úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech a na zábavách
povinně musí být nabízen jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo

Autor: Redakce

24.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 46
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies