Smlouva se současným distributorem končí letos 31. prosince. "Postupujeme na základě smlouvy se Svazem zdravotních pojišťoven. Z hlediska efektivity a nákladovosti je taková spolupráce výhodná," vysvětlil Kabátek.

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje šest zaměstnaneckých pojišťoven, které mají asi 4,4 milionu klientů. VZP má 5,9 milionu pojištěnců včetně těch, za které platí pojistné stát jako jsou děti, nezaměstnaní nebo senioři.

Bezpečnostní expert a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.
Jak přežít teroristický útok? Exšéf rozvědky Šándor vydal knihu

Do konce roku 2011 zajišťovalo a hradilo očkovací látky přímo ministerstvo zdravotnictví, v současné době to mají na starosti zdravotní pojišťovny. Ty mají uzavřenou smlouvu s distributorem očkování, který vakcínu dodá lékaři a tomu pak pojišťovny uhradí její aplikaci.

V České republice se očkuje pravidelně proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b, přenosné dětské obrně, virové hepatitidě B, spalničkám, zarděnkám a příušnicím a u vybraných skupin obyvatel proti tuberkulóze a pneumokokovým nákazám. Většina očkování se týká dětí přibližně do dvou let věku, některá se později přeočkovávají. Očkování jsou hrazena ze zdravotního pojištění.

Všeobecná zdravotní pojišťovna
VZP proplatila léčbu roztroušené sklerózy šesti tisícům pacientů