"Byl odsouhlasen záměr podpořit vzdělávací aktivity ve výši 722 milionů korun v průběhu tří let. Ministerstvo pověřilo organizací Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ). Peníze půjdou do všech regionů a do všech zařízení s akreditací ke vzdělávání, projekt potrvá od 1. května do 30. dubna 2013," upřesnila.

Co se zaplatí?

Podle Petra Panýra z odboru náměstkyně pro zdravotní péči budou z těchto peněz hrazeny certifikované kurzy, v nichž získávají lékařští i nelékařští pracovníci takzvanou jinou odbornou způsobilost, dále školení takzvaných kodérů pro vykazování lékařských výkonů zdravotním pojišťovnám, projekty na další vzdělávání zubních lékařů a sester a také semináře a konference.

Ministerstvo do dvou týdnů dopracuje detaily projektu, určí, jaká část evropských peněz půjde na kurzy lékařů a jaká na kurzy sester, stanoví i logistiku rozdělování. "My trváme na tom, aby byla podpora lékařů i nelékařů," řekla ministryně.

I další kurzy

Evropské peníze dostanou projekty, které začnou hned po 1. květnu. IPVZ, Národní centrum ošetřovatelství a odborné lékařské společnosti mají v tuto chvíli už své akreditované programy. Ministerstvo osloví s nabídkou zařízení, kterým udělilo akreditaci k vzdělávání. IPVZ v průběhu času bude vyhlašovat další kurzy i podle poptávky z terénu.

První náměstek ministryně Marek Šnajdr ocenil, že příspěvek pokryje zdravotníkům významnou část nákladů na školení, dosud je hradili sami. Připomněl, že ministerstvo už podporuje z evropských peněz specializační vzdělávání mladých lékařů na rezidenčních místech, ročně je to ze státního rozpočtu půl miliardy korun. Na to nyní naváže podpora celoživotního vzdělávání se zhruba 300 miliony korun ročně.