VYBERTE SI REGION

Ze seschlých hroznů vyrábějí vinaři slámové víno

Lechovice - Jihomoravští vinaři se v těchto dnech připravují na výrobu slámového vína. Tato specialita s vysokým obsahem cukru vzniká lisováním hroznů, které po dobu několika měsíců od sklizně ležely na slámě nebo byly zavěšeny na čerstvém vzduchu.

23.2.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Kuličky hroznů za tu dobu seschnou natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí.

S lisováním slámového vína ve čtvrtek začali například v Lechovicích na Znojemsku. Letos slámové víno dělají z odrůdy Veltlínské zelené. Asi 780 kilogramů hroznů sklidili koncem října. Cukernatost při sklizni byla 21,1 procenta. "Odhadujeme, že z množství hroznů bude tak patnáct až dvacet procent vína, tedy asi 150 litrů," uvedl Ivan Kalaš ze společnosti Vinné sklepy Lechovice.

Firma oproti minulým roků nebude letos dělat další specialitu, kterou je ledové víno. Počasí firmě nepřálo. Koncem loňského roku teploty na vinicích nedosáhly požadovaných mrazů. "Koncem listopadu začaly padat na zem, takže ten hektar a půl jsme předčasně sebrali. Ledové víno tak letos nebude," uvedl Roman Staněk z firmy.

Výrobou slámového vína se v kraji zabývá více vinařství. Příkladem je Znovín Znojmo nebo vinař Petr Marcinčák. Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka je jejich počet "mírně narůstající".

Vinaři už na vysychání hroznů nemusí čekat tak dlouho jako v minulosti. Lisovat je mohou teoreticky už po dvou měsících. Dříve to byly minimálně tři měsíce. "Důležité je, aby cukernatost byla minimálně 32 stupňů. Když hrozny leží déle, mohou na ně dosáhnout plísně. Vinaři se o ně musí více starat a shnilé hrozny vyhazovat," uvedl Půček.

Gurmánská specialita

Slámová vína, stejně jako podobná specialita - vína ledová, jsou gurmánskou specialitou. Velmi sladký až sirupový mok se plní většinou do lahví o objemu dva decilitry. Jedna lahev se prodává za cenu od 300 korun. Používají se při zvláštních příležitostech nebo ke slavnostním přípitkům.

Roční produkce slámových a ledových vín v Česku se pohybuje v řádech tisíců litrů, což nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v zemi. Ledové víno se smí vyrábět pouze z hroznů, které mají při sklizni minimální teplotu šest stupňů pod nulou a šťáva z nich nesmí roztát po celou dobu lisování. Letos někteří vinaři na sklizeň hroznů pro výrobu ledového vína čekali až do začátku února. Bylo to neobvykle dlouho. Teprve na přelomu ledna a února přišly do vinic dostatečné mrazy.

Čtěte také: Soutěž Vinařství roku zná šestici finalistů

Autor: ČTK

23.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový šéf hradního protokolu: Návštěvu Bílého domu už začínáme chystat

ROZHOVOR – Miroslav Sklenář nahradí ve funkci vrchního protokoláře Jindřicha Forejta. Deníku při té příležitosti poskytl rozhovor. Hovoří v něm o svém vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi i o plánované návštěvě USA. Rezignace Forejta ho prý nepřekvapila.  

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Kupci na auto mohou čekat i tři roky

Od představení modelu Chiron v březnu letošního roku už automobilka Bugatti našla kupce pro 220 exemplářů tohoto nástupce legendárního Veyronu. Z auta se však zatím raduje jediný zákazník, všichni ostatní ještě musejí čekat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies