„Není těžba jako těžba, lithium je surovina budoucnosti. Těžba však musí být šetrná k přírodě a zisk z těžby a zpracování vytěžené suroviny musí zůstat v regionu," uvedl Petr Globočník, lídr severočeské kandidátky Zelených.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš
Program komunistů: Prosperující ekonomika, mír a bezpečnost

Ti dlouhodobě poukazují na to, že uhlí škodí zdraví, lidem i klimatu a také brzdí rozvoj regionu. Podporují tedy těžbu lithia pouze za předpokladu, že bude pro Česko jednoznačným přínosem a jejich cílem je zvýšit poplatky z těžby na 10 procent a zajistit, aby se v Česku lithium zpracovávalo až do finálního produktu, a to včetně výzkumu a vývoje. Další podmínkou Zelených je modernizace železničního tahu pod Krušnými horami, aby se lithium dopravovalo výhradně po kolejích. 

K přechodu na obnovitelné zdroje je potřeba vyřešit ukládání energie z těchto zdrojů a podpora těžby a zpracování lithia je další krok k dosažení dlouhodobého cíle Zelených – opuštění fosilních paliv a s tím spojená ochrana klimatu.

Konsorcium vedené Gazpromem již hromadí potrubí pro Nord Stream 2 v Mukranu na ostrově Rujána.
Těžba plynu v EU klesá. Radost z toho má hlavně Gazprom

Český klimatický tábor proti fosilním palivům pořádá hnutí Limity jsme my ve dnech 21. až 25. 6. 2017. Jeho cílem je ukázat, že Česká republika kvůli své závislosti na uhlí silně přispívá ke změně klimatu. Snaží se apelovat na politiky, aby neustupovali zájmům těžařů a bezodkladně přijali konkrétní opatření k omezení těžby hnědého uhlí. 

Vlasta Habl se podílí na výrobě a distribuci ultrazdravých nanuků
Češi mají zdravý unikát. Raw zmrzlině pomáhá do světa kluk z Mostu